BIJEENKOMSTEN OP HET RAAKVLAK VAN GELOOF EN SAMENLEVING

Een aantal avonden van september t/m december wordt er gedurende ongeveer een uur een thema besproken onder leiding van een deskundige spreker. Er is daarna gelegenheid tot vragen stellen en discussie. U bent op deze avonden van harte welkom ook al bent u geen lid van de Dorpskerk. Koffie en thee zijn beschikbaar bij de inloop vanaf 19.45 uur. Na afloop (rond 22.00 uur) kan een glas worden gedronken!

Drie avonden in najaar 2024

Belangstellenden uit alle denkrichtingen, vrienden en kennissen zijn welkom. Opgave vooraf wordt op prijs gesteld (per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) evenals een vrijwillige bijdrage.

Donderdagavond 26 september, Antisemitisme, wegkijken kan niet meer.

Spreker: Rosalie van der Broeck, communicatie strateeg bij het CIDI, debattrainer bij stichting Nederlands Debat Instituut en oud-voorzitter van de rechtsfilosofische studievereniging DIQIT (universiteit Leiden) 

Op 7 oktober 2023 drongen Hamasstrijders Israël binnen en richtten er een gruwelijk bloedbad aan. Deze aanval was de aanleiding tot een vreselijke oorlog in de Gaza strook. Nog voordat de Israëlische militairen Gaza binnentrokken, werd er ook hier in Nederland al gedemonstreerd, tegen Israël. Eerst nog met woorden, maar in toenemende mate ook met fysiek geweld, terwijl bezetting van universiteitsgebouwen gepaard ging met vernielingen en andere onrechtmatige handelingen.

Universiteiten lijken te worden beïnvloed door antisemitisme dat meekomt met studentenprotesten. Kritiek op Israël kan leiden tot onverdraagzaamheid ten aanzien van de Joden. In deze spannende tijd heeft Rosalie van der Broeck de moed ons voor te houden dat wegkijken niet langer kan. Zij doet dat op een indringende wijze, met oog voor de vele facetten rond het thema Israël, antisemitisme, de haat en de doden. In de discussies dreigt veel nuance verloren te gaan. Daarom is het van belang, kennis te nemen van haar visie. 

Donderdagavond 31 oktober, Het publieke debat in gevaar

Spreker: Geerten Waling, historicus, schrijver en columnist. 

Via de media worden vrijwel dagelijks radicale opvattingen met grote morele stelligheid geventileerd door kleine groepjes activisten - van klimaatdoelstellingen tot genderkwesties - en vaak gaat de rechter erin mee. Het lijkt soms of een technocratische bestuursélite zonder mandaat een doorslaggevende invloed heeft op politieke beslissingen, omdat er 'geen alternatief' zou zijn – einde discussie. Tegelijk is er de ronkende retoriek van de populistische politiek die zich tegen die élite en haar beleid keert, maar evenmin geïnteresseerd is in de open uitwisseling van ideeën. Zo lijkt het, dat de kern van de democratie, het vrije, publieke debat, ernstig onder druk is komen te staan. Velen houden zich op de vlakte, controversiële onderwerpen stellen zij zelfs in intieme kring maar niet meer aan de orde en zij zien met lede ogen aan hoe, in hun oordeel, velen moreel de weg kwijt lijken te zijn.

Hoe leren we weer stevig én constructief van mening verschillen? 

Donderdagavond 28 november, Darwin en het geloof in de schepping.

Spreker: dr. Jurjen Zeilstra 

Op de studeerkamer van ds. Jurjen Zeilstra ligt naast de bijbel een fossiel van een ammoniet. Hij vindt het belangrijk te beseffen dat er heel verschillende manieren zijn om naar één zelfde werkelijkheid te kijken. Dat relativeert. Je komt wel eens iemand tegen die zegt: ‘Waar doe je zo moeilijk over? Dit soort vragen komt alleen maar strijd uit voort. We weten het toch niet met ons verstand. Ergens zal het scheppingsverhaal wel in de evolutie passen. Zeilstra denkt dat dit een vergissing is. We hebben te maken met twee totaal verschillende taalvelden, die ons ieder iets heel anders willen vertellen. Wie de resultaten van Darwin tot zich laat doordringen beter beseft waar het in het geloof ten diepste om gaat. 

Voor meer informatie en data van de bijeenkomsten in 2025: kijk ook eens op de eigen website van het Kerkcafé