Van de predikant
Een hartelijke groet vanuit Suriname waar ik een deel van mijn studieverlof beleef! Mooie ontmoetingen en interessante observaties. Op donderdag 27 februari hoop ik in het Kerkcafé aan belangstellenden verslag te doen over de waarde en gevaren van syncretisme: Casus Suriname.
Jurjen Zeilstra
uit Onderweg 8 - 2024
Bij het afscheid van de Regenboogkerk in Hilversum, de kerk die in 2000 werd gebouwd in de wijk van de Protestantse kerk waar ik 28 jaar heb gewerkt, werd een boekje uitgegeven. Daarin schreef ik onderstaand stukje. ‘De drie woorden “dankbaarheid, verdriet en hoop”, gekozen als leidraad bij dit proces, zijn mij uit het hart gegrepen.
Voorop staat terecht de dankbaarheid.
We kijken om in dankbaarheid en kunnen ons verbazen over al die jaren van gezamenlijk en gezegend vormgeven aan het levende lichaam van Christus in de wereld. Wat in de Regenboogkerk is gebeurd en is beleefd, is van wezenlijk belang en intrinsiek goed. Dat kan ons nooit afgenomen worden. Het verleden is niet meer toegankelijk, dat is jammer, maar juist daarom ook is het veilig als het om aspecten van waarde gaat.
Liefhebben is altijd toekomstig lijden. Eens komt een afscheid en dat kan pijn doen, juist als je je hebt gegeven en gehecht. Maar wanneer je dan ten slotte met een verdrietig hart iets of iemand definitief moet achterlaten, dan is het een diepe
troost te beseffen, dat de geestelijke erfenis gaaf zal blijven, onvoorstelbaar kostbaar in jouw herinnering, een schat in Gods eeuwig Koninkrijk. Dat het is gebeurd in de tijd, is wezenlijk op zichzelf. Dat kan niet worden uitgewist.
De Oostenrijkse neuroloog en psychiater Viktor E. Frankl (1905-1997) was een overlever van de holocaust. Hij schreef over de zoektocht in de tijd van de mens naar betekenis (Man’s Search for Meaning (1946)/De zin van het bestaan). Het was zijn overtuiging dat de onvergankelijkheid van de kwaliteit van leven dat er is geweest voor eeuwig staat als een huis. Vanuit die gedachte de wisselvalligheid van het leven in de tijd te relativeren, kan als een stevig fundament zijn om verder te gaan, een vruchtbare wortelgrond van de hoop dat er ook in de toekomst weer
mooie nieuwe dingen kunnen gaan gebeuren.
Jurjen Zeilstra, Hilversum zomer 2024’.
(uit Onderweg nr. 7 - 2024)
Het geeft een vreemd gevoel om aan een kerkelijk seizoen te beginnen en tegelijk te beseffen dat ik tussen 29 september en 24 november niet op het rooster van voorgangers van de Dorpskerk voorkom. Ondertussen ben ik al flink aan het lezen geweest in de vakantie en heel gemotiveerd om verder aan de studie te gaan waar het gaat om religieuze identiteitsvorming in Suriname. Op 1 juli nam ik deel aan de Ketikotiviering in Amsterdam en ik liep mee van de Stopera naar het Oosterpark. Ik was onder de indruk van de kracht die mensen kunnen uitstralen, ook wanneer zij een beladen verleden met zich mee torsen.
Dit najaar wordt de kerk in Hilversum van de wijk waar ik 28 jaar heb gewerkt, gesloten. Dat gaat me aan m’n hart. Tegelijk weet ik dat wat ooit aan waardevolle momenten heeft plaatsgevonden, nooit echt verloren zal gaan. Daar wordt een bodem in gevonden om op te staan, een kostbare wortelgrond voor nieuwe hoop. Laten we zo kijken naar ons eigen kwetsbare bestaan vandaag, binnen en buiten de kerk.
(uit Onderweg nr. 6-2024)
Iedere predikant in onze kerk heeft per vijf jaar drie maanden verlof om zich te verdiepen in een of meerdere onderwerpen, bij te scholen en nieuwe inspiratie op te doen. De komende herfst zal ik van mijn laatste studieverlof de eerste helft opnemen, tussen 1 oktober en 10 november. Ik ga mij verdiepen in religieuze identiteitsvorming en emancipatie. Daar zijn altijd vormen van syncretisme aan verbonden: het naar elkaar toegroeien van religies of pogingen om tegengestelde geloven en religies met elkaar te combineren, mengvormen van cultuur en geloof. Deze kunnen zowel inspirerende en krachtige, als ook onwaarachtige en bedrieglijke elementen in zich hebben. Suriname is een heel bijzondere casus, met een buitengewoon religieuze bevolking, een heel beladen historie, die als verzuilde samenleving ook heel racistische trekken vertoont. Ik wil mij niet alleen in de geschiedenis, maar ook in de actuele situatie verdiepen door lezen, ontmoetingen in Nederland én in Suriname, en het schrijven van een artikel dat ik ook als lezing wil gebruiken tijdens de Comenius Conferentie in Cluj in Roemenië in mei 2025. Ik houd jullie op de hoogte.
Jurjen Zeilstra
Bereikbaar
Ds Jurjen Zeilstra is per telefoon te bereiken onder nummer 035-624 7449 en 06-2150 9446 en/of per email:
De dienst kunt u "virtueel" bijwonen ( of later) middels livestreaming; klik op kerkdienstgemist.nl.
Zijn preken in onze dorpskerk, kunt u op deze website teruglezen in ons Archief voor Preken.
Ds. Jurjen Zeilstra heeft ook een eigen blog genaamd: "Jurjen schrijft " en daar vindt u al zijn mooie preken van de laatste jaren.
Pastorale Zorg
Mocht u behoefte hebben aan een pastoraal gesprek neemt u dan contact op met
In de periodes de komende maanden dat onze predikant, ds Jurjen Zeilstra, afwezig is vanwege vakantie, studie en verlof kan er, indien nodig een beroep worden gedaan op:
· ds Benedikte Bos
· ds Casper van Dorp
· ds Petra Barnard
Het contact komt tot stand via
***
Voor een overzicht van alle predikanten vanaf 1595 klikt u op deze link.