Kruiswegstaties

We staan aan het begin van de Veertigdagentijd. Dat is een tijd van bewustwording. Het is een tijd van reliëf, hoogten en diepten, wij zijn als pelgrims onderweg in het leven. Veertig dagen lang, waarin zes zondagen, gaan wij op weg naar Pasen.

In de maand december 2023, vlak voor Kerst, overleed mijn goede vriend, de fantastisch-realistisch kunstschilder Michael Hiep. In zijn laatste jaar maakte hij met krijt op canvas een serie Kruiswegstaties, waarin de lijdensweg van Jezus in telkens weer een ander stadium wordt gezien in een eigentijds perspectief.

Zijn familie heeft de staties aan de Dorpskerk in bruikleen gegeven om deze Veertigdagentijd ter inspiratie in onze kerk te hangen. Telkens zal er in de dienst een van de werken centraal staan met het thema ‘Verhalen van de Kruisweg’.
Wij gaan op weg naar het Paasfeest.

Zondag Invocabit, 18 februari 2024

Voorganger is ds. Jurjen Zeilstra. Vandaag beleven wij de eerste zondag van de Veertigdagentijd, met de naam Invocabit, wat betekent ‘Zal hij aanroepen...’, naar Psalm 91,15: ‘Roep je mij aan, Ik geef antwoord.’
En toch zal Jezus ter dood worden veroordeeld zonder eerlijk proces. Niemand die hem verdedigt. Slechts Nicodemus had eerder geopperd: ‘Onze wet veroordeelt iemand toch pas als hij gehoord is en als bekend is wat hij heeft gedaan?’

Michiel Hiep verwerkte in de eerste Kruiswegstatie het beeldmerk van Amnesty International. Hoe dichter bij de vlam, des te vager wordt het prikkeldraad. Thema: Wie verdient veroordeling?

Zondag Reminiscere, 25 februari 2024

Voorganger is ds. Jurjen Zeilstra. Hoeveel mensen hebben een kruis op hun schouders genomen of gekregen? Je kunt denken aan arme jonge jongens die de oorlog werden ingestuurd. In een rode aardehoop is provisorisch een kruis geplant met het naam-/nummerplaatje van een militair, op de dag van het sneuvelen direct begraven. De ziel heeft het lichaam verlaten. Thema: Hij bant de oorlog uit.

Zondag Oculi, 3 maart 2024

Gastvoorganger is ds. Rob Fechner. Als Jezus valt, huilt God in de hemel.
Tranen vallen ook hier, veertig tranen. Dat is het getal dat zo verbonden is met Gods openbaring in de Bijbel, dwars door ontberingen heen.

Maar de tranen zijn ook het water waarmee de aarde wordt beregend, zodat de vruchtbare aarde nieuw leven voortbrengt. Misschien mogen we wel parels zien. Gods Woord klinkt nooit tevergeefs: ‘Zoals regen of sneeuw neerdaalt uit de hemel en daarheen niet terugkeert zonder eerst de aarde te doordrenken [...] zo geldt dit ook voor het woord dat voortkomt uit mijn mond.

Zondag Laetare, 10 maart 2024

Voorganger is ds. Jurjen Zeilstra.
Bij de vierde statie komt zijn moeder Jezus tegemoet. Het is een moment van vertroosting, waarbij we mogen denken aan het kind dat op haar schoot lag in de stal van Bethlehem. Maar voor Maria was het ook een moment van intens verdriet. Zij omarmt haar zoon voor de laatste keer levend en moet denken aan de profetie van Simeon: ‘Door uw ziel zal een zwaard gaan.’
Thema: Met open armen ontvangen.

Zondag Judica, 17 maart 2024

Gastvoorganger is onze classispredikant Peter Verhoeff.
De schilder ziet in de onverwachte hulp die Jezus krijgt van een schijnbaar toevallige passant, een illustratie van het wezenlijke appel op naastenliefde. Jezus heeft ooit gezegd: ‘Wie niet voor mij is, is tegen mij.’ (Lukas 11,23) Simon van Cyrene had snel kunnen doorlopen of zich onttrekken aan het kruis van Christus, maar hij laat zich engageren en zal een heel stuk van de weg met Jezus oplopen, met een deel van het kruis op zijn rug.

zondag 24 maart 2024

Volgens de legende nam Veronica het zweet af van het gelaat van Jezus. In de afbeelding die de schilder Michiel Hiep daarvan maakte, zien we het gezicht van Settela Steinbach, die in doorvoerkamp Westerbork op transport wordt gezet naar Auschwitz. Een ultiem beeld van onschuldig lijden.

Witte donderdag 28 maart 2024

Hoe het de bootvluchteling is vergaan, wiens vest hier met wrakhout en een lege fles is aangespoeld, weten we niet. Wel weten we dat God kan zijn als een reddingsvest, nooit om toe te eigenen door het lot, al dobbelend met ons levensgeluk als inzet, maar om als een geschenk aan te nemen in het geloof. We vieren de Maaltijd van de Heer in een kring.

Goede vrijdag 29 maart 2024

Waar telkens in deze Kruiswegstatie het licht centraal staat, zijn het
hier slechts zwakke lichtstralen
die door het diepste punt worden weggezogen. De roep tot God verbindt het allerhoogste in en buiten ons. In het mozaïekwerk van de biddende handen zag hij de veelkleurigheid van de mensheid die lijdt, maar blijft bidden. We staan stil bij het lijden en sterven van Jezus, waarbij het gelegenheidskoor o.l.v. Richard Vos delen uit de Matthäus Passion van Heinrich Schütz zingt. Thema: Zij hebben mijn handen en mijn voeten doorboord.

Paasnacht, zaterdag  30 maart 2024

Een gierzwaluw, het dier dat nooit op de grond komt en dus nooit geleerd heeft om op te vliegen, is hier – als voor dood – in het graf gelegd. Maar op de derde dag zal het door dezelfde handen in de lucht worden gegooid en vliegt het op naar de hemel.

Na de lezingen van de Paasnacht gedenken wij onze doop en ontvangen we het licht van de nieuwe Paaskaars. Medewerking van een gelegenheidskoor o.l.v. Richard Vos. Thema: ‘Dode’ zwaluw in liefdevolle handen.

Pasen, zondag 31 maart 2024

De Heer is waarlijk opgestaan! De betekenis van Genesis 1, 3-4, waar de schepping van het licht zelfs aan zon en maan voorafgaat, is een sleutel tot het Godsgeheim. Wanneer God het is die ziet dat het goed is, definieert dat immers omgekeerd ook God zelf. Dit is opstandingskracht. Wij vieren het Paasfeest.
Aan deze dienst wordt medewerking verleend door de cantorij o.l.v Richard Vos. Er is kinderdienst. Thema: God uit God, Licht uit Licht.

Op de site Michael Hiep. zijn meer van deze symbolische fijnschilder te zien.


Terugkijken naar:

Bevestiging in de dienst van 11 februari 2024:

-  Beatrijs Bulder in het ambt van ouderling.

-  Gerard de Zwart in het ambt van kerkrentmeester.

 

Foto's bezoek Hoorn en Medemblik, klik hier

terug naar boven