DIRIGENT
Na het afscheid van cantor Anton Helmink heeft onze organist Peter den Ouden die taak tot eind 2017 op zich genomen. In de kerkenraad is gesproken over de toekomst van de cantorij, vooral gericht op de continuïteit ervan.
De kerkenraad heeft uitgesproken dat het behoud van de cantorij, met het oog op haar bijdrage aan bijzondere vieringen, van groot belang is. Binnenkort zal over de aanstelling van een cantor een besluit worden genomen.
 
DIACONIE
De kerkenraad heeft kennis genomen van het, om persoonlijke redenen, terugtreden van Peter Schreiber uit het ambt van diaken. Wij danken hem voor zijn inzet gedurende de afgelopen twee jaar.
Het terugtreden van Peter Schreiber stelt de diaconie voor het acute probleem van vervanging. Wij hopen dat op korte termijn de functie van penningmeester zal kunnen worden vervuld.

 
 Zaterdag 25 november a.s. is het bladharken op het kerkhof
 rond de Dorpskerk.
 Bent u in het bezit van een bladhark, neem die dan mee.

 We beginnen rond 9:00 en zijn naar verwacht rond 11:30 uur weer klaar.
 Telefoonnummer kerkhofbeheerder Harry van Schaik is: 06 1530 6861

 Opgave is niet nodig, iedereen die wil en kan komen helpen is van harte
 welkom!  In de pauze is er koffie en thee met koek.

 Harry van Schaik

 

Op 13 en 14 december bieden we dagelijks 100 personen een fantastisch driegangendiner aan met mooie wijnen, frisse dranken en live muziek. Kosten zijn (pp) 15 euro!

In een prachtige en heerlijk verwarmde tent in onze Dorpstuin op het Achterom nummer 1 creeren we deze dagen een unieke Kerstsfeer.

Graag horen we zsm van u of u ook kunt komen op een van deze dagen. Reservering is nodig en mogelijk:
a. via het inschrijfformulier dat u kunt invullen (wijst zichzelf)

b. via het mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Graag aangeven met hoeveel personen u wenst te komen, welke datum 13 of 14, uw voorkeur voor vlees, vis of vegetarisch, uw allergieen, uw mailadres en uw huisadres gegevens. Deze gegevens willen we graag compleet hebben.

Dan kunnen we u en bevestiging sturen en betalingsinstructies. Zodra we uw betaling binnen hebben is de reservering definitief.

NB.  Het diner is mede- mogelijk gemaakt door steun van vele Blaricumse ondernemers. Maar natuurlijk zijn uw Donaties ook welkom!

Het bankkrekening nr. is: (PGB Blaricum) NL71INGB0000144630

Misschien heeft u er nog nooit van gehoord, van het 8eromMaal. En ook niets van gemerkt.

Maar toch is een klein team van kerkleden en predikant al vanaf het begin van dit jaar bezig met het vormgeven van de commissie Mens & Kerk, een mooie combinatie van pastoraat en diaconaat. Haar doel is om mensen buiten onze kerk maar binnen Blaricum uit een sociaal isolement te halen, eenzaamheid te verdringen, nieuwe relaties aan te gaan en samen dingen te ondernemen.

Naast het 8eromMaal wil Mens & Kerk zich ook inspannen voor mantelzorgers in Blaricum.

Op 10 november a.s., de Dag van de Mantelzorger, wordt een uitgebreide lunch verzorgd voor een ieder die de (zieken-)zorg draagt voor een medemens. 

Oproep: Kent u iemand in uw omgeving die zou willen deelnemen aan de gezamenlijke maaltijden? Bent u zelf mantelzorger of wilt u iemand voordragen? Meld u dan met naam en adres/telefoonnummer na de kerkdienst bij een ouderling of de predikant of mail op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kunt ook telefonisch contact opnemen met ds. Van der Sijs.

NB: mocht u zelf ook graag deelnemen aan gezamenlijke maaltijden, dan bent u van harte welkom op één van de volgende Gemeentemaaltijden (zie elders in de Onderweg). Ook hiervoor kunt u zich aanmelden bij ds. Van der Sijs.

Mieke Bleys

Op 31 oktober 2017 is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de kerkdeur in Wittenberg bevestigde, waarmee hij de grootste revolutie in de Europese kerkgeschiedenis ontketende. Museum Catharijneconvent sluit bij deze memorabele gebeurtenis aan met dé tentoonstelling over deze veelbesproken ‘man van het jaar’. Op de website van het Catharijneconvent leest u meer informatie over de tentoonstelling.

Op donderdag 9 november gaan wij als Dorpskerkgemeente naar deze tentoonstelling. In ongeveer een uur leidt een gids ons over de tentoonstelling. Daarna is er nog gelegenheid om zelf nog een keer de tentoonstelling te bekijken of om andere afdelingen van het museum te bezoeken.

Wij vertrekken vanaf de Dorpskerk om 13.15 uur naar Utrecht. Terug om ca. 18 uur. De reis naar Utrecht kan per openbaar vervoer of carpoolend per auto worden gemaakt. Dit zal vooraf worden afgesproken.

Iedereen die mee wil gaan kan zich aanmelden via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of per telefoon bij Jan van Vembde op nr. 035-525 4819. Jan van Vembde zal deze excursie ook begeleiden.

Vervoer en entree zijn voor eigen rekening. Toegang is vrij voor houders van de Museumkaart en enige andere kaarten; entree zonder Museumkaart € 12,50 (65+ € 11,00). Het College van Kerkrentmeesters betaalt de kosten van de gids.

Op maandagavond 23 oktober houden we in de Dorpskerk een muziek- en zangavond in het kader van Vijfhonderd  jaar reformatie.

Het thema is: Luther en de kerkmuziek.

Luther staat bekend om zijn verzet tegen bepaalde praktijken in de kerk van zijn dagen. Hij vertaalde de Bijbel in het Duits. Hij was een geleerde, maar hij hield ook veel van zingen en muziek. Hij had een mooie stem en schreef liederen.

Deze avond gaat het dus niet in eerste instantie om de leer, maar over de muziek. Dat gezegd hebbend: Luther stopte wel weer veel ‘leer’ in zijn liederen.

Er is gesproken woord door Marnix van der Sijs. Er is veel samenzang  met begeleiding van Peter den Ouden op het orgel.

Tot slot zingen we: ‘Een vaste burcht is onze God,’ met twee nieuwe coupletten van de dichter René van Loenen. Dat is bewust gedaan: we nemen het verleden mee in het heden.

Peter speelt daarnaast solo enkele stukken van Bach.

Van harte welkom! De toegang is vrij, maar er zal wel een collecte bij de uitgang worden gehouden.

Op de avond van Allerzielen, 2 november, zal de Dorpskerk geopend zijn. Er zijn buitenkaarsen beschikbaar die op de graven gezet kunnen worden. Er  zal rustige muziek klinken in de kerk en voor wie dat zou willen is er een luisterend oor.

Op 19 november vieren we de Maaltijd van de Heer. We brengen onze gaven: brood en wijn, en delen die.

Diezelfde dag en de dag ervoor is er een inzameling van gaven in natura voor de Non food-bank in Amsterdam ZO.

We geven daarmee gehoor aan een oproep van de diaconale organisatie ‘Stap verder’  in Amsterdam ZO. In dat stadsdeel in Amsterdam wonen veel mensen aan de rand van de samenleving en ‘Stap verder’ heeft hulp gevraagd aan andere kerken bij het vervullen van hun diaconale werk.

Met name wordt gevraagd om shampoo, douchegel, zeep, scheermesjes, body crème, tandpasta, tandenborstels en flos, waspoeder en maandverband.

Op zaterdag zal de kerk geopend zijn van 11.00 - 13.00 uur om uw gaven te geven en op zondag rond de eredienst.

Ook de diaconale collecte op zondag zal voor dit doel bestemd zijn.

Met hartelijke groet, Marnix van der Sijs

 

 

Op 24 augustus, in de eerste vergadering na de zomer, heeft de kerkenraad zich o.a. gebogen over twee belangrijke onderwerpen.

Allereerst is dat het activiteitenprogramma 2017-2018.

Daarop staan voor dit jaar vooralsnog de volgende activiteiten: 

– Een lees en gespreksgroep o.l.v. ds. Marnix van der Sijs over boekje ‘En dan nog dit’ van Nico ter Linden;

– Gezamenlijke maaltijden in het kader van de projecten ‘Mens en kerk’ en ‘Dag van de Mantelzorg’

– Thema-avond: Luther en kerkmuziek

– Luther-viering: bijzondere dienst met solisten en cantorij;

– Bezoek Luther-tentoonstelling in Catharijneconvent;

– Gedenkstond rond Allerzielen

– Voedselbankactie;

– Gespreksgroep 30+ o.l.v. ds Marnix van der Sijs;

– Gemeentemaaltijden

– Het Kerstdiner voor de ouderen, de Kerstmusical voor kinderen en een Volkskerstzang voor iedereen.

Vanaf januari 2018 staan daarnaast op stapel:

– Een concertreeks

– Sirkelslag, het spel tussen jeugdgroepen via internet

– Een uitje bewoners van Torenhof

– Een fietstocht voor de contactpersonen

– Bezoek aan de Portugese Synagoge in Amsterdam

– Meedoen aan NL-doet met PGB-team, incl. jongeren

– Sponsor wandeltocht door oecumenisch Blaricum voor goed doel.

De kerkenraad heeft besloten dit jaar geen activiteitenboekje te maken, maar in elke Onderweg de komende activiteiten aan te kondigen. Dat kan zowel onder de berichten van de predikant, als in een aparte rubriek. Tevens zal het overzicht van activiteiten op de website te raadplegen zijn.

Het tweede belangrijke onderwerp is onze reactie op de wijzigingen in de kerkorde in het kader van Kerk2025.

Onze mening werd gevraagd over een tiental kernpunten, twee ervan waren voor onze gemeente niet relevant. De overige komen, binnen zekere grenzen, neer op een grotere vrijheid voor gemeenten en gemeenteleden, een vrijheid die wij voor het voortbestaan van kleinere gemeenten van groot belang achten.

De classis is van onze reactie op de hoogte gesteld.

Op een zaterdagmorgen in augustus had ik een gesprek met Ron Flens, sinds 1 juni de koster van de Dorpskerk. Hier volgt het verslag van dat gesprek. Het was geen echt interview, daarom geen vragen en antwoorden, bovendien werden we enkele malen onderbroken door de haperende kopieermachine waarop de orde van dienst van de volgende zondag werd vermenigvuldigd.

Ron is 55 jaar oud, Amsterdammer van geboorte en wereldburger. Hij woonde een groot aantal jaren telkens zes tot zeven maanden per jaar in onder andere Chicago, Parijs, Londen en New York, waar hij bij diverse reclamebureaus opdrachtgevers als Heineken, Procter & Gamble, Marlboro en Formule 1. Hierna werkte hij als zelfstandig marketing communicatie adviseur voor onder meer Coca-Cola, Porsche, Luchthaven Schiphol en Bentley.

Hij is 22 jaar samen met zijn vrouw Stella, en hebben een kleindochter van 6, “mijn kleindochter” zegt hij trots, “ze heet Ella.” Zijn grootvader was hoofd van een school met de bijbel, “streng maar geliefd, hij mocht met speciale dispensatie van de minister doorwerken tot zijn 72e.”

Hoe ben je koster van de Dorpskerk geworden? Hij was een keer met Frits Baan, voorzitter van het College van Kerkrentmeesters, aan het brainstormen over de vraag hoe we meer met de Dorpskerk zouden kunnen doen. De Dorpskerk, het Achterom, de tuin van het Achterom aanbieden voor verdere activiteiten in Blaricum. Huwelijken en rouw- en doopdiensten natuurlijk, maar ook concerten en andere evenementen. En tijdens dat overleg merkte Frits op: “We zoeken ook nog een koster.”

En zo werd Ron Flens de nieuwe koster van Dorpskerk. Zijn ambitie? “De kerk weer het echte centrum maken van Blaricum en dan bedoel ik niet alleen die van de PKN-gemeente Blaricum.” Hij is koster, beheerder en verhuurder van de Dorpskerk en het Achterom. Verzorgt het geluid tijdens de dienst en de koffie na de dienst en bij het koffiepunt van de senioren in het Achterom (“met een koekje erbij is het net even gezelliger”), en noemt meteen Harry van Schaik als ‘hulpkoster’ zijn “rechterhand en geweten”. Harry is net komen binnenlopen om de torenklok gelijk te zetten (“die loopt een minuut per week te snel”). En over die klok gesproken: “tijdens het Onze Vader moet ik de kleine luidklok luiden, het duurt altijd even voor die aanslaat, dus dacht ik nog maar even flink trekken. Omdat ik ’s ochtends van een kerkganger hoorde dat zij de klok niet gehoord had, besloot ik iets extra’s te geven. Helaas te enthousiast want de klok sloeg over de kop. De maandag erop direct hersteld met Harry, wat me meteen de mogelijkheid bood de toren te ontdekken.”

Ron, we wensen je een goede tijd toe als koster van onze Dorpskerk.

Henk Aertsen

Deze zomer staat voor mij in het teken van veranderingen. Ultimo augustus verruilen mijn echtgenote Lian en ik ons fijne huis in het Vierde kwadrant van Huizen, waar wij 17 jaar woonden, voor een klein maar fijn appartement aan de Zomerkade in Huizen met een riant uitzicht op het Gooimeer. En na diepgaande afwegingen heb ik besloten te stoppen met mijn werk als cantor-dirigent van de dorpskerkcantorij. Het is al weer 11 jaar geleden dat ik in Blaricum de cantorij voor het eerst mocht leiden tijdens een dienst. Mijn grote passie, de kerkmuziek, is meer dan 40 jaar geleden begonnen op de orgelbank. Ik was 17 jaar cantor in Huizen en leid ook al vele jaren een dubbelkwartet waarmee ik zing in vespers, in het ziekenhuis Tergooi en in speciale diensten.

De herinnering aan mijn jaren in Blaricum zal ik koesteren met warmte. De enthousiaste en trouwe groep zangers en zangeressen, de gesprekken met ambtsdragers, kosters en gemeenteleden voor en na afloop van diensten, de altijd weer plezierige samenwerking met beide organisten en de vele goede contacten met vele voorgangers, vaste predikanten, gastpredikanten en waarnemers. In deze periode heb ik met u allen de komst van het nieuwe liedboek meegemaakt. Ik was in de gelegenheid samen met u nieuwe zettingen en nieuwe woorden te beproeven. En vele gezongen “liturgica” zoals kyrie’s, gloria’s, gezongen gebeden, antifonen etc. En steeds deed u als zingende gemeente voluit mee. Goede herinneringen heb ik ook als we met de cantorij “buiten de deur” zongen. In de Larense Sint Jansbasiliek bijvoorbeeld, in de Blaricumse Sint-Vitus, in het ziekenhuis Tergooi, tijdens vespers in de Johanneskerk in Laren of elders.

Waarom dan stoppen zult u zich afvragen. Aan de ene kant zijn dat ontwikkelingen binnen de cantorij. De groep wordt kleiner en ook ouder; op zichzelf geen probleem, maar het kost wel meer inspanning om met regelmaat en op een kwalitatief goed niveau te kunnen functioneren in de diensten. Aan de andere kant: ik word zelf natuurlijk ook een jaartje ouder. Ik kies ervoor nu te minderen met mijn kerkmuzikale activiteiten en daarvoor moet ik keuzes maken. En, ook heel belangrijk, ik houd meer tijd over voor mijn echtgenote. Mijn kerkmuzikale activiteiten zal ik, zij het het op een lager pitje, continueren met mijn dubbelkwartet. En ik blijf zingen in het Goylants Kamerkoor.

Dank aan u allen in het Blaricumse, ik zal jullie missen. Ik hoop dat er nieuwe impulsen komen voor de cantorij van de Dorpskerk, zo belangrijk voor een actief zingende gemeente. Want, zoals de oude kerkvader Augustinus al zei, zingen is dubbel bidden. Ik sluit af met de woorden die Sytze de Vries schreef als slotregels van Lied 423 uit het nieuwe Liedboek:

“Nu wij uiteengaan wens ik jou toe: Ga met God! Vaya con dios en à dieu!”         

Anton Helmink