Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

Ons Kerkcafé

Kerkcafé in de Dorpskerk, maakt een doorstart in voorjaar 2022 met drie avonden!

Op donderdag 24 maart was de aftrap met een boeiend verhaal over Nietzsche.
U kunt de opname van 24 maart via deze link terugkijken.
Op donderdag 28 april werd Hannah Arendt besproken.
Klik hier voor de pdf van de lezing. 
Op donderdag 23 juni wordt Emmanuel Levinas besproken.

Graag willen wij de laatste avond in het teken van deze drie grote denkers onder uw aandacht brengen: donderdag 23 juni 2022.
‘ALS DESCARTES ZEGT “IK DENK DUS IK BEN”, IS DE WISSEL VOOR DE ONTSPORING IN EGOÏSME IN HET WESTERS DENKEN AL OMGEZET.’ Emmanuel Levinas (1906-1995)

De Frans-Joodse Emmanuel Levinas werd in Litouwen geboren. Ook hij onderging de invloed van Heidegger en Husserl. Als krijgsgevangene overleeft hij, in tegenstelling tot het overgrote deel van zijn familie, de Tweede Wereldoorlog. Sterker dan bij Hannah Arendt werken de invloed van zijn Joodse opvoeding en de Bijbel door in zijn filosofie. Levinas fundeert zijn waarden relationeel, met name in het gelaat van de ander die mij aanziet. Die ander doet een ethisch appèl op mijn menszijn als naaste. Alleen zo valt er volgens hem te ontkomen aan de totalitaire manipulatie die eigen is geworden aan de Westerse mens. Dit is voor Levinas het humanisme van het zelf.

Onze dr. Jurjen Zeilstra  zal ons ook op 23 juni meenemen in het gedachtegoed van Emmanuel Levinas. Sinds november vorig jaar is dr. Zeilstra verbonden aan de Dorpskerk als predikant. Ds. Zeilstra is naast theoloog ook historicus en dus dr.

U bent van harte welkom. Neem gerust iemand mee! Inloop vanaf 19.45 uur met koffie en/of thee.

De avonden beginnen om 20.00 uur in de Dorpskerk in Blaricum.

Na afloop (rond 22.00 uur) kan een glas worden gedronken.

NB.

Kijk verder op http://www.pgblaricum.nl/ .
Op  deze site staan alle aankondigingen en verslagen.

Alle avonden worden gehouden in de Dorpskerk, Torenlaan 16, 1261 GD in Blaricum 

Belangstellenden uit alle denkrichtingen, vrienden en kennissen zijn welkom. Opgave vooraf wordt op prijs gesteld (per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Er is in de afgelopen jaren een omvangrijk emailnetwerk opgebouwd waardoor belangstellenden op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten. Wie tot dit netwerk wil toetreden kan zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het contactformulier op onze website.

Ons bankrekeningnummer is:
NL20 ABNA 0607 7410 90 ten name van G. van Dijk CJ (vermelding: kerkcafé).

Voor opmerkingen over het programma, ideeën over thema’s en sprekers, en voor andere informatie kunt u terecht bij:

Gert van Dijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) 06 531 038 41
Machteld de Hoop (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) 06 502 028 00