Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

Ons Kerkcafé


THEMA-AVONDEN ‘OP HET RAAKVLAK VAN GELOOF EN SAMENLEVING’

In de afgelopen jaren hebben er tientallen thema-avonden plaatsgevonden in onze Dorpskerk. Met het oog op de Privacy wetgeving publiceren wij deze niet meer op onze website.

Kerkcafé op donderdag 29 november: heeft als onderwerp: 'Israël theologie ter discussie". Gastspreker ds. Offringa. Waarom zijn christelijke theologen zoveel met Israël bezig en heeft het ‘volk’ Israël zelfs een aparte plek in de kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland? Dat heeft meer met misvattingen en schuldgevoelens te maken dan met goede redenen, aldus ds. Jan Offringa. Naar zijn mening ontbreekt er een heldere onderbouwing voor een speciale Israëltheologie. Christenen dienen het jodendom te respecteren zonder het te claimen of in te kapselen in hun eigen denken. 

Het christendom moet volgens Offringa niet alleen zijn verwantschap met het jodendom benadrukken maar ook de onderlinge verschillen. En de “onopgeefbare” verbondenheid met het volk Israël’ is zo vaag en slecht onderbouwd, meent hij, dat dit artikel beter geschrapt kan worden uit de kerkorde van de Protestantse Kerk. Dit artikel zou beter omgezet kunnen worden in “een onopgeefbare strijd tegen antisemitisme en elke vorm van discriminatie op grond van ras en geloof”

Zijn stellingname maakte een uitgebreide discussie los op de website liberaalchristendom.nl, in dagblad Trouw en vele andere platformen. Zoals bv. de mening van ds. Pruiksma, voorzitter van de Protestantse Raad voor Kerk en Israël. Volgens hem is de hele discussie niet nodig. Die berust eerder op een spraakverwarring.

Aanvang steeds 20.00 uur met inlopen vanaf 19.45 uur in de Dorpskerk. In de Voorhof liggen flyers met meer informatie.

Nadere inlichtingen over het (afgelopen) programma  kunt u opvragen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., bij Co Geel Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Gert van Dijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 035-6245648 of u kunt kijken op de eigen website van het kerkcafé!

Er is in de afgelopen jaren een omvangrijk email netwerk opgebouwd waardoor belangstellenden op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten. Wie tot dit netwerk wil toetreden kan zich opgeven (eveneens) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De bijeenkomsten zijn gratis, al wordt een bijdrage op de avond zelf wel bijzonder gewaardeerd. Ook spontane & digitale donaties zijn altijd welkom; ons bankrekening nummer is: NL20ABNA 0607 741090 tnv. G. van Dijk cj (onder vermelding van: Kerkcafé)