Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

Ons Kerkcafé

Kerkcafé in de Dorpskerk, najaar 2022 met wel vier avonden! 

Donderdag 29 september: Hans Hogerzeil, emeritus hoogleraar Global Health in Groningen en ex-directeur bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Onderwerp:  Ethische dilemma’s in de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Hoe je persoonlijke opvattingen als christen in de praktijk kan brengen in een internationale VN-organisatie. 

Deze avond was een groot succes.

Donderdag 27 oktober:  Krijn Poppe, landbouweconoom. Onderwerp:  Wek geen valse verwachtingen over de landbouwtransitie. 

De problematiek van de landbouw in Nederland werd eerder in een essay van Louise Fresco en Cees Veerman in de NRC als volgt geschetst:

“Gezond, veilig en betaalbaar voedsel produceren is niet simpelweg “de natuur volgen”. De natuur is in wezen een onbarmhartige strijd op leven en dood tussen organismen. Voedselproductie vereist enorme precisie om zo min mogelijk schade te doen aan andere soorten om datgene te beschermen wat we willen oogsten. Hoogtechnologische landbouw – dus met sensoren en kunstmatige intelligentie en hoge opbrengsten – is door zijn zo klein mogelijke voetafdruk natuurvriendelijker dan alle andere vormen, omdat hij meer ruimte laat voor natuur. Als deze optie maatschappelijk niet acceptabel is dan bestaat de mogelijkheid om minder intensief te werken. Maar dat betekent onmiddellijk meer land, meer arbeid en hogere kosten per eenheid product.
Een ander voorbeeld is de krimp van de veestapel en de vele claims op landbouwgrond voor infrastructuur, woningbouw, natuur en landschapsherstel. Voor deze mega-operatie van vele jaren zijn de bestuurlijke instrumenten nog niet voldoende ontwikkeld. De maatschappelijke druk, politieke ambities en enorme fondsen die klaarstaan, bergen het gevaar in zich van opportunisme en het vermorsen van publieke middelen. Daarom is de sterke focus op uitkopen onverstandig en duur”.

Inmiddels gaat de actualiteit, o.a. in het stikstofdebat, verder. Krijn Poppe zal deze problematiek nader belichten en oplossingsrichtingen ter discussie stellen.

Krijn Poppe is landbouweconoom, emeritus Wageningen UR en lid Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur.

Donderdag 24 november:  Dorien Pessers, hoogleraar Rechtstheorie. Onderwerp:  De geloofsartikelen van de rechtsstaat.

Donderdag 15 december: Tony van der Togt,  senior research fellow bij Clingendael Onderwerp:  Achtergrond van de oorlog in Oekraïne.Alle avonden vanaf 20.00 uur in de Dorpskerk in Blaricum 
met na afloop (rond 22.00 uur) een drankje.

Belangstellenden uit alle denkrichtingen, vrienden en kennissen zijn welkom. Opgave vooraf wordt op prijs gesteld (per email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) evenals een vrijwillige bijdrage,

Let op: 

Het Kerkcafé heeft een een eigen website: zie  http://www.pgblaricum.nl/ .
Op deze site staan alle aankondigingen en verslagen ook van voorgaande jaren.

Er is in de afgelopen jaren een omvangrijk emailnetwerk opgebouwd waardoor belangstellenden op de hoogte worden gehouden van onze activiteiten. Wie tot dit netwerk wil toetreden kan zich opgeven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via het contactformulier op onze website.

Ons bankrekeningnummer is:
NL20 ABNA 0607 7410 90 ten name van G. van Dijk CJ (vermelding: kerkcafé).

Voor opmerkingen over het programma, ideeën over thema’s en sprekers, en voor andere informatie kunt u terecht bij:

Gert van Dijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) 06 531 038 41
Machteld de Hoop (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) 06 502 028 00