Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

Algemene informatie jongeren

Artikelindex

 

 

 Jeugd & Kerk


Alleen tijdens speciale Gezinsdiensten (op christelijke feestdagen) zijn er Jongerendiensten.

Voor de allerjongsten zijn er soms crèchediensten.

Voor overige informatie, scrol naar beneden naar alle teksten hieronder of ga nog verder naar beneden naar het artikel waarbij al een aantal mogelijke vragen zijn beantwoord.

Overige jeugdactiviteiten

Regelmatig worden er buiten de diensten om leuke activiteiten georganiseerd voor de basisschoolkinderen, maar ook jeugd van de middelbare school, dus Jeugd 12 +. Het Achterom doet hierbij dienst als clubhuis. Voor de middelbare schooljeugd (12+) wordt op een aantal vrijdagavonden wordt een programma aangeboden, dat past bij het moment en de behoefte.

Kinderen en jongeren worden per mail en via de Jeugdpagina op de site en in het kerkblad Onderweg geïnformeerd over het rooster van de Jongerendiensten. Geinteresseerde jeugd kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Contactpersoon : Mieke Bleys (jeugdouderling) tel.035-5384674.

Wij kennen 3 groepen jongeren:
a) de allerjongsten
b) de basis school kinderen
c) de Jeugd 12 +

Klik door of lees verder op de volgende pagina's voor meest gestelde vragen


ad a) de allerjongsten

Hebben jullie ook een oppasdienst?

We hebben boven in het consistoriegebouw van de kerk een gezellige ruimte ingericht
met als thema ‘de ark van Noach’, waar kinderen tot 4 jaar naar hartelust kunnen tekenen, kleuren en spelen met autootjes of poppen en knuffels. Ook hebben we een boekenkast vol kinderboeken. We hebben ook een box, maar voor een eigen maxicosi hebben wij natuurlijk ook wel een plaatsje.

Besloten is dat er alleen vrijwilligers op hoogtij- en feestdagen oppassen in deze crecheruimte.  Dat zijn dus Pasen. Pinksteren, rondom Kerst en bij een doopplechtigheid. Het oppasteam is momenteel heel klein. Als u graag naar de kerk zou willen komen met uw kinderen in de crëcheleeftijd, meld u aan bij onze jeugdouderling. Zij gaat dan een rooster opstellen met andere ouders, zodat er een circulatierooster komt.Met elkaar doen we dan onze kleinste gemeenteleden een groot plezier!


 ad b)  de basis school kinderen

Zijn de kinderen in de "normale" dienst en wat doen ze daar?

Natuurlijk kunt u uw kind(eren) altijd meenemen naar de kerk dienst, maar op bepaalde data (zie het het schema van Jongerendiensten) is er Kinderkerk. De kinderkerk is een neven-activiteit tijdens een gedeelte van de Gezinsdienst, bedoeld voor kinderen in de basisschoolleeftijd. 

Hoe werkt dat? De kinderen beginnen samen met hun ouders/begeleiders de kerkdienst / de Gezinsdienst en komen na de Kinderkerk weer terug bij hun ouders in de kerk.

In het eerste gedeelte van de kerkdienst wordt er door de gemeente gezongen en gebeden. Vervolgens vindt een gesprek met de kinderen door de predikant plaats, waarna de hele gemeente een kinderlied zingt. Hierna gaat de kinderkerk-leiding (twee leidsters per keer) met de kinderen naar de eigen ruimte.

Aan de hand van kinderbijbels, het tijdschrift “Kind op Zondag” en ook knutselmaterialen wordt een bijbelgedeelte besproken met de kinderen. Belevenissen worden uitgewisseld, we bidden en zingen samen, zodat we ook daarin van elkaar mogen leren en onze eigen Jongerendienst hebben.

Doet het Basisschool kind ook mee met een Doopdienst?

Wanneer er in de kerk een doopdienst is, komt de leiding voor de doop altijd met de kinderen in de kerk. Zo laten we zien dat de kinderen deel uit maken van onze gemeente.

Na de preek en de gebeden gaan de kinderen terug naar de kerk om met hun ouders/begeleiders in de kerk het samenzijn van de gemeente af te sluiten.

Doet het Basisschool kind ook mee met het Avondmaal?

In de oudste kinderkerkgroep wordt regelmatig gesproken over de betekenis van het Avondmaal. Kinderen mogen behoren tot de gemeenschap. Dit komt bij het Avondmaal tot uitdrukking door het ontvangen van een persoonlijke zegen. De kinderen lopen dan met hun ouders naar voren in de rij van het Avondmaal, maar krijgen geen brood & wijn. In plaats hiervan ontvangen zij een persoonlijke zegen doordat de predikant hen de hand oplegt en zegent. Zij gaan nog niet aan het Avondmaal in de zin van brood & wijn; dit gebeurt vanaf de leeftijd dat kinderen naar de middelbare school gaan, dus de leeftijd voor de Jeugd12+ hebben.Voor vragen over ‘Kind en Avondmaal’ kunt u contact opnemen met Mieke Bleys, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.haar of bel 035 5381274

Wat zijn de speciale activiteiten van de Kinderkerk?

• Kinderkerstfeest.

• Palmzondag: planten van dahliaknollen op het kerkhof met één van de kosters als teken van het nieuwe leven

• Maken van Palmpaasstokken (de stokken worden zelf meegenomen door de kinderen)

• Eieren zoeken in de pastorietuin met Pasen als teken van nieuw leven

• Als afsluiting van het kinderkerkjaar in juli het Zomerfeest

• Jaarlijks nemen we in juli afscheid van de kinderen die de basisschool verlaten. Het is gewoonte dat deze kinderen na de zomervakantie als middelbare scholier de Dorpskerk jeugd 12+  (een andere nevenactiviteit van de kerk) gaan bezoeken.


ad c) de Jeugd 12 +

Wat doen de  middelbare scholieren?

Het "clubhuis" voor de middelbare schooljeugd (12+) is het het Achterom. Op een aantal vrijdagavonden wordt er een programma  aangeboden, dat past bij het moment en de behoefte, zoals Kerstfeest (december), Sirkelslag (februari), Vastenmaaltijd (Pasen), maar ook een filmavondje, schaatsen op de Brink (januari), een Thema-avond of het samen voorbereiden van een Jongerendienst.

Hoe weten wij de data?

De jongeren worden per mail,  en in het kerkblad Onderweg geïnformeerd over de activiteiten.
Voor contact met de 12+-commissie van de Dorpskerk, sms of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt bericht terug.