Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

Het thema van de Startzondag is: Een goed verhaal.

Wat maakt een verhaal een GOED verhaal? Moet het goed aflopen? Of goed verteld worden? Moet de held overwinnen en de slechterik dood? Of is het beter als de slechterik tot inkeer komt en toch een goed hart blijkt te hebben?

We zullen er misschien wel allemaal anders over denken. Daarom bestaan er ook zoveel soorten boeken (en films). De Bijbel vertelt ook een verhaal. Of eigenlijk een heleboel verhalen. Christenen vinden het een GOED boek, anders was hij nooit al zó lang een bestseller! (ik geloof dat ‘ie nog steeds op nr. 1 staat) Toch lopen lang niet alle verhalen in de Bijbel goed af. Erger nog: de grote held van het boek gaat zelfs dood! Maar uiteindelijk wordt het kwaad overwonnen en wordt de held koning. Als dat het hele verhaal zou zijn, dan waren de mensen de Bijbel al lang weer vergeten.

Dus wat maakt dit verhaal dan beter dan andere? Kom dat maar uitzoeken op de Startzondag!

We beginnen na de zomervakantie altijd met een feestelijke dienst voor en met de hele gemeente. Misschien herinner je je nog het Startzondag-ontbijt van vorig jaar? We zaten toen lekker met z’n allen in de tuin van het Achterom te eten en moesten ook een paar opdrachten maken, die daarna in de kerkdienst weer aan bod kwamen.

Dit jaar gaan we niet ontbijten, maar lunchen. Dus deze keer hoef je niet extra vroeg op te staan, pff! We willen graag jullie hulp inroepen voor het bakken en beleggen van broodjes, en daarna ook bij het klaarzetten en uitdelen van al dat lekkers. De meesten van jullie hebben daar al ervaring mee, van de High Tea’s die we in de afgelopen jaren hebben gedaan. Dat komt dus mooi uit! Via e-mail heb je – als het goed is- meer informatie hierover gekregen. Mocht dat niet zo zijn, of heb je vergeten je aan te melden: doe het alsnog gauw of kom gewoon zondag 8 september om 10 uur naar de kerk. Graag tot dan!

Hoezo wil iemand persé naar een chrístelijke camping?’ vroeg ik mij af, toen in mijn jeugd vlak buiten ons dorp een bord kwam te staan met: Evangelische camping. Kamperen is toch niet wél of níet christelijk, maar gewoon tent neerzetten en genieten?

Ik vond het maar raar dat christelijke mensen, ook tijdens de vakantie, anders wilden zijn dan anderen. Dat ze bij elkaar gingen hokken op een weilandje met helemaal niks, geen zwembad, geen speeltuin, geen buurtwinkeltje. Alleen maar pure natuur en stilte. En op zondag twéé openluchtdiensten. Ik had medelijden met elk kind dat met zijn ouders dáár mee naar toe moest. Zelf vond ik het juist wel lekker om in de vakantie een paar weken vrij te zijn van school èn kerk.

Behalve dat de klanken van koormuziek en een luide microfoonstem heel soms op de wind meewaaide tot aan het dorp, heb ik nooit iets vernomen van de camping. Niemand wist wat er precies gebeurde;  misschien was het wel een sekte of zo! (het waren tenslotte de jaren zeventig).

Veertig jaar later is die ene camping er niet meer, maar heeft een ander, met betere voorzieningen en een mooier en groter terrein mét zwembad, de dienst en klanten overgenomen. Ja, ook de christelijke kampeerder houdt van comfort en vertier. Via internet ontdekte ik, dat er tegenwoordig 51 christelijke campings in Nederland zijn. Dat is niet mis! Zelfs (of misschien juist?) in deze tijd, waarin kerken hun deuren moeten sluiten vanwege te weinig belangstelling, is er dus op vakantie behoefte om gezamenlijk met geloof bezig te zijn. Als de werkdruk laag is, of beter nog: even helemaal weg, en hoofd en hart de ruimte krijgen, dan is er dus ook weer tijd voor God. Dat geeft best te denken, vind je niet?

Gelukkig voor al die kinderen die naar zo’n camping gaan, is er in de loop van de jaren veel veranderd: genieten van de natuur kan tegenwoordig ook door spannende speurtochten in het bos te houden en stilte vind je als je naar de sterren gaat kijken of met de boswachter op zoek gaat naar schuwe nachtdieren. En ’s zondags krijg je een gospel rockconcert in plaats van het lokale gemengde koor voor senioren.

Misschien is zo’n ‘andere’ vakantie nog helemaal niet zo verkeerd. Misschien krijgen mensen daardoor wel weer zin in kerk-zijn, niet alleen op vakantie, maar het hele jaar door!

Namens het Jeugdteam van de Dorpskerk wens ik jullie allemaal een hele fijne vakantie toe. Met tijd voor plezier en vertier, maar ook voor je hoofd en je hart en natuur. We horen graag je verhalen en belevenissen tijdens de Startzondag! (uitnodiging volgt per e-mail).

Hartelijke groet, Mieke Bleys

 

 

Kun jij gedachten lezen? Je kunt het uitproberen met een goeie vriend of met je broer of zus. Ga allebei aan een andere kant van de kamer zitten. Concentreer je goed. En schrijf een letter op uit het alfabet. Hebben jullie dezelfde letter opgeschreven? Doe dit proefje een paar keer. Conclusie: Ik ben 

  • supergoed     
  •  goed     
  •  matig   
  •  slecht

God kent mij helemaal, zegt David. God weet wat ik wil zeggen. Hij weet zelfs precies wat ik denk. Al mijn gedachten kent hij.

Is dat niet een beetje eng? Stel je voor dat je vader of moeder of je juf of meester precies zou weten wat je allemaal denkt. Sommige dingen zeg je toch liever niet hardop. Als je jaloers bent bijvoorbeeld, of als je iets gemeens denkt.

En God weet alles? Alles wat je denkt? Alles wat je gaat zeggen, al vóór je het gezegd hebt? Zelfs iets wat je geheim wilt houden?

God kent jou helemaal. Hij kent je nog beter dan je jezelf kent. Maar je hoeft niet bang te zijn. . Want hij begrijpt je. Hij schrikt niet van jouw gedachten. Hij houdt van je, meer dan iemand op de hele wereld van je houdt. Nog meer dan je eigen vader en moeder. Hij heeft alles voor je over. En hij zorgt voor je. God is jouw persoonlijke bodyguard. Hij is bij je, en hij beschermt, altijd. Je bent nooit alleen. 

(Uit: Top Geheim, bijbels dagboek van Corien Oranje)


“Ik geloof rood”, zei een vriendelijk mannetje. “Dat is een mooie, warme kleur en geloof is warm”.
“Nou, ik geloof zwart”, zei een ernstige heer. “Zwart is ernstig en geloof is ernstig”.
“Ik geloof geel”, zei een vrolijk dametje. “Dat is een vrolijke kleur en geloof is vrolijk”.
“Ik geloof grijs”, mompelde een jongedame. “Grijs is saai en geloof ook”.

Kun je nog meer kleuren geloven?
Ze dachten allemaal na en dachten toen van niet.
“Jawel”, zei een heel, heel oude man na een tijdje. “Ik geloof groen”.
Waarom zei de grijsaard dat hij groen geloofde?

“Omdat je in geloven altijd een beginneling bent. Hoe oud je ook bent, je blijft een groentje”. 

(uit Open Deur (Paasnummer), door Stephan de Jong)

De Duitsers hadden in de Tweede Wereldoorlog heel Europa in hun greep. Ze waren oppermachtig. Maar in het geheim waren legerofficieren een enorme reddingsoperatie aan het voorbereiden. Op D-Day, 6 juni 1944, bestormden tienduizenden Amerikaanse, Canadese en Engelse soldaten de kust van Normandië. Ze gingen Frankrijk bevrijden van de Duitsers. Wat? Alleen Frankrijk? Nee, via Frankrijk zouden ze heel Europa bevrijden!

Paulus schrijft in Efeziërs 3:8-12 ook over een grote reddingsoperatie. Satan had heel Israël in zijn greep, maar God bedacht in het geheim een plan om de macht van Zijn vijand te breken: Hij stuurde zijn eigen Zoon, die Zijn leven gaf om dat van de Israëlieten te redden. Alleen de Israëlieten? Nee, dat was nog maar het begin!

Toen Jezus terugging naar de hemel, zei hij dat álle mensen het goede nieuws moesten horen.

Dat mensen uit de hele wereld gedoopt moesten worden. God wilde niet alleen de Israëlieten redden, maar alle mensen. Wat? Dus al die buitenlanders konden zomaar gered worden? Ze hoefden niet eerst joods te worden? In de tijd van Paulus was dat echt een schok. Een enorme verandering. Mensen konden het bijna niet geloven. Dàt is nou het geheim van Jezus, legt Paulus uit. Dat iedereen die in Hem gelooft, erbij hoort. Wàt een bevrijding! 

(Uit: Top Geheim, bijbels dagboek van Corien Oranje)

Vanaf 18 februari tellen we dit jaar de dagen tot het Paasfeest: zonder de zondagen zijn dat precies 40 dagen* (zie WEETJE hieronder). In die periode (heel passend de “40-dagen tijd” genoemd) bereiden we ons voor op Pasen. Wat moet je daar voor doen?
Wat doe je normaalgesproken als er een feestje op komst is? De datum in je agenda zetten; nieuwe feestkleding kopen; je huis versieren en iets extra lekkers koken of bakken? Dat doen veel mensen voor het Paasfeest allemaal ook.


Maar wat we vooral doen in de 40-dagen tijd is NADENKEN. Nadenken over Jezus, over zijn leven, over de dingen die Hij ons in zijn leven heeft willen leren en ook welke betekenis zijn dood voor ons heeft. Ook nu nog, na bijna 2000 jaar! Dat is zó veel, en vaak zó moeilijk, dat je daar best eens 40 dagen van het jaar voor uit mag trekken , om daar eens extra goed over na te denken. En er over te praten natuurlijk; thuis en op school en in de (kinder-)kerk. En ná die 40 dagen zien we hopelijk heel veel reden om een mooi Paasfeest te vieren!

Het wordt de hoogste tijd, dat we het jeugdwerk van de Dorpskerk op social media gaan zetten: we willen immers graag zoveel mogelijk jeugd (en ook de ouders) bereiken en laten weten welke mooie dingen we in de Dorpskerk doen!

WIE (jongeren/ouders?) WIL ONS DAARBIJ HELPEN?

Aanmelden kan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06-50449091 (jeugdouderling Mieke Bleys)

Vanaf 2015 is er een belangrijke verandering in de opzet van de Kinderkerk:

Er zal niet wekelijks, maar alleen op de eerste zondag van de maand + tijdens kerkelijke feestdagen Kinderkerk zijn voor de basisschooljeugd.

In de Zomervakantie is er Zomerstop. Voor de rest van de data zie het rooster van de Kinderkerk.

Heb jij een leuke opmerking, lijfspreuk, levensmotto of andere tekst die geschikt is voor onze “Quote van de maand”? Mail ‘m dan door naar de redactie van jouw Flits: Mieke Bleys.

Hallo allemaal!

Heb jij iets voor de volgende Flits, of wil je jouw mening over iets geven?
Stuur dan je tekst en eventuele plaatjes of foto’s via de mail naar ons op.
Elke maand is er een nieuwe Flits, dus ben je te laat, dan komt het volgende maand erin!

Redactie: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
(Blaricumse kinderkerk)