Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

Hoe maak je een palmpaasstok thuis?

Hiervoor heb je twee stokken/latjes nodig van 50 cm en 80 cm (iets kleiner mag ook). Daarna is het de bedoeling dat je de stok versiert. Geef je stok een kleurtje met verf bv. en versier hem daarna met crêpepapier en/of lintjes. Je kunt er ook groene takjes aanhangen, bijvoorbeeld van een buxusstruik of een dennenboom. Om van dit kruis een echte palmpaasstok te maken, moet er nog lekkers aan. Dat kan van alles zijn. Maar er zijn wel een paar vaste ingrediënten. Die hebben een betekenis, en dat heeft te maken met het verhaal over Jezus.
In ieder geval heeft een palmpaasstok altijd:
• een stok in de vorm van een kruis. Dat verwijst naar het kruis waaraan Jezus stierf, maar dat een symbool van leven en bevrijding is geworden voor christenen.
• groene linten en/of crêpepapier om de stok en groene (buxus)takjes: het groen staat voor de overwinning van het leven op de dood, zoals groenblijvende planten de winterkou trotseren.
• een krans van snoepjes, paaseitjes, doppinda´s, chipjes, etc.: zo´n krans verwijst naar de kringloop van het jaar, het leven dat niet eindigt maar verdergaat. De zoete dingen zijn een teken van het goede leven dat God geeft.
• Bovenop het kruis een broodhaantje: een haan kraait als de zon opkomt, bij het begin van een nieuwe dag. Zo is de haan een teken van waakzaamheid, en ook van inkeer, vergeving en nieuw begin. Daarom staat een haan ook vaak op een kerktoren. De haan herinnert ook aan het lijden van Jezus, denk aan het verhaal waarin de haan drie keer kraait nadat Petrus drie keer heeft gezegd dat hij Jezus niet kent.
Zo’n broodhaantje kun je zelf bakken. Een makkelijk recept vind je onder de volgende link:
https://www.koopmans.com/recept/palmpasenhaantjes/

Veel plezier!

Supriseparty                     Lezen: Matteüs 28:1-7                                     (Uit:Top Geheim, Corien Oranje) 

Wat zou jij doen als je erbij was geweest toen Jezus aan het kruis stierf? Als je gezien had hoe hij begraven werd? 

0 ik zou meteen naar Galilea gaan, want hij heeft gezegd dat hij daar naartoe gaat nadat hij weer is opgestaan uit het graf;

0 ik zou boos zijn en denken: dus Jezus was helemáál niet de Zoon van God!

0 ik zou alleen maar verdrietig zijn..

Jezus’vrienden zouden een feestje kunnen organiseren. Met slingers en een spandoek met “welkom terug!” en lekker eten en drinken. Of nog beter: ze zouden vast in de richting van Galilea kunnen gaan. Want Jezus heeft gezegd dat hij ze daar zou ontmoeten. Jezus heeft het er zo vaak met zijn vrienden over gehad. Dat hij dood zal gaan. Maar ook dat hij na drie dagen weer terug zal komen. Maar na de begrafenis is er niemand die eraan denkt. Niemand die klaarstaat om hem te verwelkomen. Niemand die een speech heeft voorbereid, een koek heeft gebakken of een geit heeft geslacht. Ze zijn allemaal in diepe rouw. Er gaan op die derde dag alleen een paar vrouwen naar het graf. En ze gaan er niet heen omdat ze Jezus hopen tegen te komen, maar omdat ze zijn dode lichaam willen balsemen. Ze krijgen de schrik van hun leven als ze ineens die engel tegenkomen. “Jullie zoeken Jezus? Die gekruisigd is? Hij leeft!”

(gratis af te halen in de kerk op 1 maart a.s.) 

Op zondag 1 maart begint de 40-dagentijd: de tijd die we gebruiken om ons voor te bereiden op het allergrootste christelijke feest van allemaal: het Paasfeest. Het thema voor de Kinderkerk is in deze periode: “Een teken van Leven”.

Telkens wanneer het volk Israël het (in de verhalen in de Bijbel) moeilijk had, zei God: ‘Ik ben er.’ Hij gaf een teken van leven. In deze Veertigdagentijd ontdekken we hoe belangrijk tekens van leven kunnen zijn, ook voor ons nu nog!

Lezen Genesis 1: 26-31 (Uit: Top Geheim, Corien Oranje)

Met Oud en Nieuw komen mensen vaak opeens met allerlei goede voornemens op de proppen. Bijvoorbeeld dat ze willen stoppen met roken, of minder gamen en meer sporten. Dat soort dingen. Ken jij soms iemand die heeft gezegd dat hij/zij wil afvallen? Lees dan vooral door!:) 

Er zijn heel veel soorten diëten. Ook heel gekke. Welke zou jij kiezen?

       Het zonnebrildieet: met een blauwe zonnebril op eet je minder omdat het eten er zo onsmakelijk uitziet.

       Het lintwormdieet: met een lintworm in je darmen kun je alles eten wat je wilt; de lintworm eet de helft op en jij wordt steeds dunner.

       Het McDonald’sdieet: nooit meer naar de supermarkt, maar je ontbijt, lunch en avondeten bij McDonald’s kopen. 

Er zijn mensen die hun dieet uit de Bijbel halen. Ze noemen hun dieet het ‘Genesisdieet’. “Gezond en fit met het Genesisdieet!” “God heeft het aanbevolen!”  Ze eten vooral granen, noten, groente en vruchten. Want dat is wat God aan Adam en Eva te eten gaf. Je mag ook bepaalde soorten vlees of vis eten bij dit dieet. Maar suiker, wit brood en bijv. varkensvlees moet je laten staan, net als koeienmelk. Wat denk jij ervan? Kun je de Bijbel als dieetboek gebruiken? En weet jij misschien wanneer God de mensen toestemming gaf om vlees te eten? *                                         

Wat een ontzettend leuke voorstelling was dat op 22 december!

Jan-Marcel, de goochelaar en buikspreker van het Vrolijk Theater uit Amersfoort, had de lachers op zijn hand met zijn grappige verhalen en trucs. De kinderen zaten op het puntje van hun stoel, en de oudere kinderen die meenden dat ze zijn trucjes wel doorhadden, mochten komen assisteren. Toen bleek het toch niet zo makkelijk als ze dachten! Handpop Paula was brutaal maar enorm grappig. En tussen dit alles door vertelde Jan-Marcel het verhaal van de Wijzen uit het Oosten, die een ster hadden gezien en deze volgden om het kindje Jezus te vinden in de stal in Bethlehem.

Tot slot kregen alle kinderen een eigen kleine goocheltruc mee naar huis, om uit te proberen op opa en oma of andere vrijwilligers. Een geslaagde middag, vast en zeker om nog eens te herhalen!

Het wordt de hoogste tijd, dat we het jeugdwerk van de Dorpskerk op social media gaan zetten: we willen immers graag zoveel mogelijk jeugd (en ook de ouders) bereiken en laten weten welke mooie dingen we in de Dorpskerk doen!

WIE (jongeren/ouders?) WIL ONS DAARBIJ HELPEN?

Aanmelden kan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06-50449091 (jeugdouderling Mieke Bleys)

Vanaf 2015 is er een belangrijke verandering in de opzet van de Kinderkerk:

Er zal niet wekelijks, maar alleen op de eerste zondag van de maand + tijdens kerkelijke feestdagen Kinderkerk zijn voor de basisschooljeugd.

In de Zomervakantie is er Zomerstop. Voor de rest van de data zie het rooster van de Kinderkerk.

Heb jij een leuke opmerking, lijfspreuk, levensmotto of andere tekst die geschikt is voor onze “Quote van de maand”? Mail ‘m dan door naar de redactie van jouw Flits: Mieke Bleys.