Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

Esther- In februari ging het in de kerk, kinderkerk en Jeugdkerk12+ over Esther. Weet je wie Esther is? Zij komt in de Bijbel voor. Meer nog: er is een heel Bijbelboek dat over haar gaat! Dat is nogal wat, hoor. Dan moet je wel heel belangrijk geweest zijn in de geschiedenis van het joodse volk en van het christendom.

Toch zou ze dat zelf niet zo zien, denk ik, als je het haar zou kunnen vragen. Ze was een heel gewoon joods meisje. Een erg knappe, dat wel. Maar of je daar nou zo blij mee moet zijn, als je in een land vol vijanden leeft? Esther kreeg daardoor meer aandacht dan haar lief was! Zo moest ze op een dag verplicht meedoen aan een soort missverkiezing. En de hoofdprijs was…een plaatsje in de harem van de koning. En ja hoor, de koning vond haar prachtig en wilde haar hebben. Daardoor kwam ze in het paleis van koning Ahasveros terecht, waar een belangrijke minister plannen maakte om haar volk -de Judeeërs (joden) -allemaal te doden. Esther heeft toen haar charmes ingezet om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurde. Maar dat ging niet makkelijk, hoor, haar eigen leven liep gevaar! Haar dapperheid heeft het joodse volk gered.

Dit Bijbelboek leest als een spannend verhaal. En extra bijzonder is, dat in het hele verhaal de naam van God niet wordt genoemd. Niet één keer. Waarom staat het dan toch in de Bijbel? Misschien wel, omdat het verhaal duidelijk maakt, dat God ook aanwezig is, als je hem niet hoort of ziet.

Op zondag 16 december hebben we een oergezellig en sfeervol kerstfeest gevierd met een grote groep kinderen, jongeren, ouders, opa’s en oma’s en  andere mensen die het heerlijk vinden om samen met de jeugd kerstfeest te vieren.

Dominee Marnix van der Sijs heette iedereen welkom, daarna nam Mieke Bleys de regie over. Er was gezorgd voor een vlot en gevarieerd programma, met optredens van Anne Koomans op piano (ze speelde “Last Christmas” van George Michael), Sara en Nikita – twee tienermeiden uit Huizen- zongen onder pianobegeleiding van Hendrika Veerman o.a. “Mary did you know” en “Sterren in de Nacht”. Marleen van der Heiden las het gedicht “Alles of Niets” van Jaap Zijlstra voor en Rowan Pels verraste met een muziekmix van klassieke en moderne kersthits. Tussendoor werd er samen gezongen en mochten de kinderen tijdens “Midden in de Winternacht” en “Kling Klokje” met belletjes rinkelen. Op de beamer werd het kerstverhaal “De verjaardag van de Prins” vertoond. En na afloop liet iedereen zich de chocomelk en de kersttraktatie goed smaken en kregen de kinderen een mooie cd van “Make some noise kids” mee naar huis. Kortom: een mooi feest om nog lang van na te genieten!

Het jaarlijkse kerstfeest voor de kinderen van Blaricum e.o. blijkt ook in trek bij volwassenen. Want er is geen betere manier om in kerststemming te komen dan samen te zingen en muziek te maken, te genieten van een prachtig versierde kerk en te kijken en luisteren naar een meeslepend kerstverhaal. Tussendoor zijn er optredens van talentvolle muzikale jongeren met na afloop chocolademelk en iets lekkers. Toegang is vrij, collecte bij de uitgang. Voor alle leeftijden.

Op 16 september hebben we met jong en oud genoten van een heerlijk ontbijt in de tuin van het Achterom. Het zonnetje straalde. Wel werden we aan het werk gezet, want we moesten de dominee een beetje meehelpen met zijn preek: woorden die wij belangrijk vinden in het geloof, moesten we aankruisen op een blad, en de ‘winnende’ woorden die het meest werden gekozen, werden het onderwerp van de interactieve preek.

De kinderen van de Kinderkerk hebben die gemist, want zij bleven met Marloes en Marjolijne in het Achterom voor Godly Play. Omdat het voor de meeste kinderen de eerst keer was dat ze dat meemaakten, ging het zeer toepasselijk ook over “een nieuw begin”: De Schepping.

Op 21 oktober is er weer Godly Play op het Achterom. Deze keer begint het gewoon om 10.00 uur.

En op 18 november is de derde editie ook weer in het Achterom om 10.00 uur!

Al twee keer heeft er voor in de kerk een witte of rode roos gestaan, om de mensen in de kerk te laten weten dat er een kindje is geboren. Nou worden er natuurlijk heel vaak kindjes geboren, maar de roos is speciaal voor ouders die bij de Dorpskerk horen, en die de keuze mogen maken of hun kindje gedoopt gaat worden.

Dat is een hele belangrijke en niet altijd makkelijke keuze.

De roos geeft aan, dat zij er niet alleen voor staan!

Vanaf 18 februari tellen we dit jaar de dagen tot het Paasfeest: zonder de zondagen zijn dat precies 40 dagen* (zie WEETJE hieronder). In die periode (heel passend de “40-dagen tijd” genoemd) bereiden we ons voor op Pasen. Wat moet je daar voor doen?
Wat doe je normaalgesproken als er een feestje op komst is? De datum in je agenda zetten; nieuwe feestkleding kopen; je huis versieren en iets extra lekkers koken of bakken? Dat doen veel mensen voor het Paasfeest allemaal ook.


Maar wat we vooral doen in de 40-dagen tijd is NADENKEN. Nadenken over Jezus, over zijn leven, over de dingen die Hij ons in zijn leven heeft willen leren en ook welke betekenis zijn dood voor ons heeft. Ook nu nog, na bijna 2000 jaar! Dat is zó veel, en vaak zó moeilijk, dat je daar best eens 40 dagen van het jaar voor uit mag trekken , om daar eens extra goed over na te denken. En er over te praten natuurlijk; thuis en op school en in de (kinder-)kerk. En ná die 40 dagen zien we hopelijk heel veel reden om een mooi Paasfeest te vieren!

Het wordt de hoogste tijd, dat we het jeugdwerk van de Dorpskerk op social media gaan zetten: we willen immers graag zoveel mogelijk jeugd (en ook de ouders) bereiken en laten weten welke mooie dingen we in de Dorpskerk doen!

WIE (jongeren/ouders?) WIL ONS DAARBIJ HELPEN?

Aanmelden kan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06-50449091 (jeugdouderling Mieke Bleys)

foto van 1oktober 2017

(foto van 1 oktober 2017)     

Misschien heb je hem al gezien tijdens de Dienst voor Jong en Oud op 4 december 2016, want toen was het de eerste ‘werkdag’ voor onze nieuwe predikant,
dominee Van der Sijs. En anders kom je hem vast later deze maand nog tegen- bijvoorbeeld op het FamilieKerstFeest op 18 december, of op Kerstmorgen.
Hij wil graag kennismaken met alle mensen in de Dorpskerk, en natuurlijk ook met de kinderen en jullie ouders. Wel zo fijn als we elkaar bij de naam kennen!

Dag allemaal!

Misschien moest je even zoeken, maar jouw jeugdpagina in de Onderweg is per vandaag nieuw, anders en op een andere plek te vinden (op de site is het gelukkig hetzelfde gebleven).

Zo gaat dat in een nieuw jaar, dan gaan we op zoek naar iets nieuws. Of het daarmee ook beter wordt, mag jij zelf bepalen. In elk geval kun je alles voor de Dorpskerk Jeugd toch wel in de Onderweg. En net als altijd kun je al je schrijfsels of andere bijdragen, je vragen en opmerkingen kwijt op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Veel leesplezier! Jeugdredactie.

 

Vanaf 2015 is er een belangrijke verandering in de opzet van de Kinderkerk:

Er zal niet wekelijks, maar alleen op de eerste zondag van de maand + tijdens kerkelijke feestdagen Kinderkerk zijn voor de basisschooljeugd.

In de Zomervakantie is er Zomerstop. Voor de rest van de data zie het rooster van de Kinderkerk.

Hier vind je de meeste verhaaltjes die ook in de (afgelopen) Flitsen staan,

maar dit rubriekje is ook handig voor de mama's en papa's: kan je ze vertellen, dat ze op deze site moeten doorklikken naar de Algemene informatie.

Voor de roosters, klik door naar de Kinderkerk en de JeugsSooS  deze site.