Lief en leed, maart 2020

Het Corona virus treft ons in de veertigdagentijd. Net nu we ons gaan bezinnen op enkele projecten is het virus als een soort tornado aan komen snellen. Nu na twee Corona-weken, waarin elke dag wel een segment van de samenleving sluit of stopt (musea, scholen, winkels, bedrijven) voelt het alsof je leven wordt opgetild en je in een film bent beland. Een leeg pasta vak als je spaghetti zoekt; ook geen melk meer voor je muesli en mensen doen boodschappen met mondkapjes op. Je ziet steeds minder mensen op straat, er zijn ’s morgens bijna geen files meer, de kerk en alle activiteiten zijn gestaakt; wat een ongezelligheid.

Maar! Vandaag is het 18 maart, en bidden we met velen (die thuis zijn, dat wel) in ons land tijdens de Nationale Gebedsdag tegen het Corona-virus. Bidden dat hulpverleners het vol houden om mensen te helpen en dat ze zelf niet ziek worden. Bidden voor de regering, die de plannen moet overwegen en laten uitvoeren. Bidden voor kundige laboranten en virologen dat ze vaccins en medicijnen uit mogen vinden en ontdekken hoe het virus tot staan kan worden gebracht!! Laten we allemaal zo wijs zijn om de raad van de overheid op te volgen, probeer thuis te blijven én probeer er voor elkaar te zijn. Jezus, onze opgestane Heer, zei het al: “Heb u naaste lief als u zelf”. In deze tijd is het omkijken naar elkaar van groot belang. Want hoe zal het zijn, als het restaurant waar je werkt, plotseling sluit! Dat wordt ook samen bezinnen op iets nieuws! Mensen raken opeens op een andere manier geïnteresseerd in wat anderen doen. Ouders zien wat kinderen op school leren. Anderen sturen elkaar een kaartje, appje of mailtje met daarin een bemoedigend woord of gedicht. Wat een zegen dat dit allemaal kan!

Op bezoek gaan is een probleem, want niemand wil een ander ongemerkt besmetten. Dat geldt ook voor ds. Arie de Boer, u kunt hem bereiken telnr. 030-236 98 86.

We leven mee met de jongeren die binnenkort eindexamen moeten doen; gemeenteleden die in rouw zijn en hun lieve vrouw of man moeten missen, juist op hoogtijdagen is dat extra moeilijk. Of de moeder van twee kinderen die een val met de fiets maakte; iemand die op een operatie wacht en nog langer moet wachten op alle operaties opgeschort zijn; iemand die binnenkort gaat trouwen maar hoe ga je dat doen in deze wereld vol chaos?; mensen die ernstig ziek zijn en hun families Weet u gesterkt door zovelen van onze gemeente die aan u denken en voor u bidden. Maar laten we ook danken voor zovelen die zich belangeloos inzetten voor de medemens, zodat we met elkaar in dit land, dit dorp, deze kerkgemeente zien dat God naar ons omkijkt en ons zegent.

Namens het Consistorie,
Anne-Marie de Fouw