Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

Een film, gemaakt op de Tafelberg te Blaricum

Hemelvaart anno 2022

 Eerste halfjaar predikant in Blaricum

Op 7 mei ben ik een half jaar in Blaricum en ik heb een beetje zitten terugblikken en filosoferen.

Het was niet gemakkelijk om na 28 jaar de kerk van Hilversum achter me te laten, maar het was goed. Soms is het ergens gewoon de tijd voor en ik ben blij met de nieuwe uitdaging die met de Dorpskerk in Blaricum op mijn weg is gekomen.

Velen hebben mij, ook in hun eigen huis, met open armen ontvangen. Nu we ook samen Pasen hebben gevierd, voelt het voor mij al als een stevige band. Ik zal mijn vakantie vroeg opnemen. Al voordat het beroep speelde, was het plan gesmeed om in het voorjaar met vrienden naar Italië te gaan. Ook ben ik aan het nadenken over het komende seizoen 2022/2023. Ik hoop dat we samen veel mooie momenten tegemoet gaan en kracht zullen ontvangen om de moeilijke impasses, die er ook zullen zijn, samen te overwinnen.

Jurjen Zeilstra

Op vrijdag 13 mei in de avond hield ds. Jurjen Zeilstra in de Dorpskerk een lezing over het leven van Titus Brandsma onder de titel: Mystiek en verzet. Titus Brandsma (1881-1942) was een man van geloof die onrecht niet verdragen kon. Op zondag 15 mei wordt hij in Rome vereerd met een heiligverklaring.

Indien u de lezing wilt naluisteren, is hier de link

Kindernevendienst?
Bij mijn kennismakingen en verkenningen de afgelopen maanden, heb ik, Jurjen Zeilstra, verschillende keren te horen gekregen hoe jammer het is dat er geen kindernevendiensten meer zijn in de Dorpskerk. Misschien zijn er wel wat jonge ouders die dit samen met mij toch weer op de rails willen zetten. Ik hoor het graag als iemand belangstelling heeft.

Jurjen Zeilstra is per telefoon te bereiken onder nummer 035-624 7449 en 06-2150 9446 en/of per email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Nieuwe gespreksgroepen
Het is de bedoeling binnenkort nog een of twee nieuwe gespreksgroepen op te richten. Zou wie belangstelling heeft mij vóór 17 april een e-mail willen sturen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.?
Dan gaan we kijken wat er mogelijk is.

Gespreksgroep Blaricum 30+
Het plan is om een kennismakingsavond te organiseren waar we samen de wensen en mogelijkheden voor een nieuwe gespreksgroep 30+ verkennen. Wie heeft daar belangstelling voor? Laat het spoedig weten aan Janny Schreiber of aan mij, Jurjen Zeilstra (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), dan komen wij met een voorstel.

Oecumenelezing Blaricum
Titus Brandsma (1881-1942) was een man van geloof die onrecht niet verdragen kon. Op 15 mei wordt hij in Rome vereerd met een heiligverklaring. In de Dorpskerk houd ik op 13 mei, 20.00 uur, een lezing over zijn leven: Titus Brandsma: Mystiek en verzet.

De toegang is vrij.
Jurjen Zeilstra

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne is er in de Dorpskerk circa € 3.400 ingezameld voor de noodhulp die Dorcas verleent aan vluchtelingen in Oekraïne, Moldavië en Roemenië. Een heel mooi bedrag, waarmee veel gedaan kan worden.

Een paar voorbeelden:
1. Eerste levensbehoeften • Uitdelen van maaltijden en voedselpakketten, inclusief speciale voeding voor baby’s en jonge kinderen. • Uitdelen van materialen aan opvanglocaties, zoals matrassen, slaapzakken en kookgerei. • Uitdelen van hygiënekits met verzorgingsmiddelen.

2. Bescherming van kwetsbare mensen • Het verlenen van eerste hulp bij trauma’s en langdurige psychosociale support. • Het uitdelen van cashgeld aan mensen die doorreizen om te voorkomen dat zij onderweg zonder geld zitten. • Het delen van informatie over opvang, mensenrechten en mensenhandel.

Goed om te weten: Dorcas koopt alle goederen waar mogelijk in Oekraïne zelf. Als dit niet kan, importeren we ze uit Roemenië. Pas als ook dit niet haalbaar is, worden bepaalde spullen in Nederland ingekocht.

Namens mijn collega’s in Oekraïne, Moldavië en Roemenië, heel hartelijk dank!
Adrienne Zeilstra

Nu de coronamaatregelen vrijwel zijn opgeheven is het Achterommaal, destijds een initiatief van ds. Marnix van der Sijs en ouderling Mieke Bleijs, weer van start gegaan. Eens per maand op drie avonden komt een vaste groep alleenstaande dorpsgenoten, die wel of niet verbonden zijn met de kerk, bij elkaar in het pand Achterom om van een heerlijke maaltijd te genieten. Zij worden zo nodig thuis opgehaald en weer thuisgebracht. Een gastvrouw zorgt voor een gedekte tafel en onderhoudt de gasten met het aansnijden van verschillende onderwerpen.
De enthousiaste koks verzorgen heerlijke driegangenmaaltijden. Alles wordt gedaan door vrijwilligers, die wel of niet aan de kerk verbonden zijn. Momenteel dragen Henriëtte van Meeuwen en Wil Vooijs zorg voor de organisatie. Er zijn nu zo’n vijftien tot twintig vaste gasten. Voor slechts € 7,50 kunnen zij genieten van een heerlijke avond. Het pand en de wijn worden door de diaconie ter beschikking gesteld.
Wilt u ook een bijdrage leveren aan het Achterommaal of er aan deelnemen? Hulp is altijd welkom, dus als u tijd en zin hebt om als chauffeur, kok of gastvrouw (v/m) mee te helpen, meldt u dan aan.
Meldt u ook aan als u graag mee wilt eten. Weliswaar hebben wij op dit moment helaas geen plaatsen beschikbaar, maar we zetten u graag op de wachtlijst. Aanmelden voor hulp of opgeven voor een maaltijd kan bij Henriëtte van Meeuwen, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 53741855 of Wil Vooijs, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 06 38339036.