Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

Op 23 mei kwam de Kerkenraad bijeen om de classispredikant ds. Peter Verhoeff te ontvangen voor zijn vierjaarlijks gemeentebezoek. Wij kennen ds. Verhoeff als gastpredikant uit Alkmaar en als voormalig kerkelijk adviseur van de PKN. De rol van classispredikant vervult hij pas sinds september vorig jaar. Het gesprek was prettig en nuttig.

Ondergetekende had afgelopen najaar al aangegeven dat medio mei van dit jaar zijn ambtstermijn van vier jaar in de Kerkenraad zou aflopen en dat hij niet zou bijtekenen: zijn werkzaamheden als Penningmeester van de Kerkrentmeesters en inmiddels ook waarnemend voorzitter van de Kerkenraad blijken niet goed combineerbaar te zijn met zijn functie in de (burgerlijke) gemeenteraad. Er zal daarom met enige urgentie worden gezocht naar één (of liever nog twee) geschikte kandida(a)t(en) voor de functie van Kerkrentmeester en een nieuwe voorzitter van de Kerkenraad.

Er worden plannen gesmeed voor enkele gemeente-activiteiten, waaronder de Vrijwilligersavond op vrijdag 21 juni a.s. (uitnodiging volgt via mail) en de Startzondag op 1 september. Het thema van de Startzondag is “Een Goed Verhaal” en wordt verder uitgewerkt tot een feestelijk programma rondom een kerkelijke viering.
De jaarrekening 2018 van het College van Kerkrentmeesters wordt zonder bezwaar vastgesteld.
De Kerkenraad heeft een extern verzoek ontvangen om het pand Achterom op vastgestelde momenten in gebruik te geven aan een sociaal maatschappelijke vrijwilligersorganisatie, die in Blaricum en omgeving actief is voor het welzijn van ouderen. De Kerkenraad ondersteunt het principe van participatie in het dorp van harte.

Dat was het weer voor deze maand.

Vriendelijke groet namens de Kerkenraad,
Piet Oldenziel, wnd.voorzitter

Aan alle medewerkers en hun eventuele partners van de Protestantse Gemeente te Blaricum.

Graag nodigen wij u hierbij uit voor een gezellige avond in de tuin van het Achterom op vrijdag 21 juni a.s. De Kerkenraad wil daarmee een ieder bedanken, die zich in het afgelopen jaar/de afgelopen jaren heeft ingezet voor de Dorpskerk.

Onder het genot van een hapje en drankje is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en blikken we terug- en vooruit op het wel en wee in de Dorpskerk.

U bent van harte welkom van 19.30 uur tot 22.00 uur.

We horen graag vóór 17 juni a.s. of –en met hoeveel personen- u aanwezig zult zijn. Aanmelden kan via tel.035-5254818 (Aly van Vembde) of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij verheugen ons op een gezellige, feestelijke avond met u!

Met vriendelijke groet,

Namens de Kerkenraad, Mieke Bleys

Mag ik mij even aan u voorstellen.
Ik ben Rob Hoogendoorn, de nieuwe koster van dit prachtige oude kerkje in Blaricum.

Met sommigen van u heb ik al het genoegen gehad even een praatje te makenen met wie dit nog niet is gebeurd, spreek mij gerust aan want ik maak graag kennis met u.
Voorlopig zullen mijn werkzaamheden ondersteund worden door Harry van Schaik wat natuurlijk reuze gezellig is maar ook nuttig want het heeft vanzelf enige inwerktijd nodig om zijn jarenlange ervaring aan mij over te dragen.
Ook ben ik blij met de hulpkosters en alle andere vrijwilligers die er medezorg voor dragen dat alles op rolletjes loopt en blijft verlopen.
Van oorsprong kom ik, als jongste van drie jongens, uit Hilversum en heb ik een mooie carrière in de financiële dienstverlening achter mij liggen. Vervroegd met pensioen gegaan en dan toch zoekende naar een rol in de samenleving en een plek waar ik mijn energie, organisatievermogen en enthousiasme kwijt kan.

En hoe leuk was het dat ik benaderd werd voor de functie van koster in de Dorpskerk in Blaricum. Ik heb meteen Harry gebeld want wat wil het geval, Harry is mijn zwager dus dat was een bizar toeval, met aan hem de vraag of deze vacature wel klopte.
Alles klopte wel degelijk en na gesprekken met het bestuur werd ik steeds enthousiaster voor deze functie en zie hier het resultaat.

Ik ben met Marijke, mijn vrouw, en tevens jongste zus van Harry, woonachtig in Laren waar wij het gevoel hebben in een paradijsje te wonen. Wij zijn beiden namelijk gek op tuinieren en genieten elke dag van wat de natuur ons nu weer laat zien en bijna dagelijks zijn wij in deze tuin werkzaam hetgeen wij heerlijk vinden.

Ook ben ik, naast het kosterschap, vorig jaar mijn eigen onderneming “Eigen Woning Beheer het Gooi” gestart. Wij zorgen voor woningen tijdens de afwezigheid van de bewoners. Onder andere bij vakantie, overwinteren, zakenreis of bijv. verblijf in het ziekenhuis of revalidatie.
Ik ben vader van een volwassen zoon en dochter, was vroeger een fanatiek tennisser op hoog niveau, maar speel nu graag een partijtje golf en wandel of fiets graag met de hond een stukje over de hei.

Zo, u weet nu ietsjes meer van mij en hopelijk heb ik het laatste stukje drempel bij u weggenomen om mij aan te spreken met vragen aangaande de kerk. Deze kerk is er voor u, voor de kerkdiensten, de trouwerijen en de begrafenissen maar ook tijdens de evenementen welke er georganiseerd worden. En graag, en met enthousiasme, zal ik mijn taak als koster uitvoeren om al deze dagen en gebeurtenissen vlekkeloos te laten verlopen.

Tot snel en met vriendelijke groet,
Rob Hoogendoorn

Dit getijdenboek is gemaakt in Enkhuizen en de tekst is in het Nederlands in de vertaling van Geert Grote. Deze miniatuur staat aan het begin van de Getijden van de Heilige Geest:
Hier beghinnen die heilighe gheest ghetiden.
(Getijden zijn de gebeden die op bepaalde tijden gebeden of gezongen worden.)

In het koor van een middeleeuwse kathedraal laat de duif, symbool van de Heilige Geest, haar gouden stralen in een rode gloed dalen op de hoofden van Maria en de apostelen. Hoewel Lucas in Handelingen 2 niet vertelt dat Maria bij de apostelen was toen de Heilige Geest neer daalde, is zij op vrijwel alle middeleeuwse miniaturen van de uitstorting van de Heilige Geest afgebeeld.

Drie van de apostelen hebben een boek op hun schoot. De twee op de voorgrond zijn Petrus (rechts) en Johannes (links).

Henk Aertsen

Bron afbeelding: Oxford, Bodleian Library, MS Buchanan f.1, fol.176v Getijdenboek gemaakt in Enkhuizen omstreeks 1480

ZONDAG 26 MEI 19.00 UUR Choral Evensong

Een sfeervolle Vesperviering naar Engels voorbeeld.
Koorzang onder leiding van Paul Snoek met medewerking van Wybe Kooijmans, orgel

Sint Jansbasiliek, Brink 31, Laren