Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

Uitje in de buurt- donderdag 28 oktober 2021

Het was een stralende middag, die donderdag de 28e oktober, toen wij met 10 personen van Cie Kruispunt vertrokken vanaf de Dorpskerk naar Spakenburg. We besloten via het pontje te gaan bij Eemdijk, op zich al een leuke tocht, maar helemaal met dit mooie weer.

Ons doel was het Spakenburgs Museum, waar een tentoonstelling was over vis in het algemeen en het gebruik met name van de huid daarvan. Wat ze daar allemaal niet mee kunnen doen……o.a. boekomslagen, zoals b.v. de omslag van de oude kerkbijbel bij ons in de kerk, was gemaakt van vissenhuid. Als je goed kijkt, kun je nog iets van de schubben daarop zien. Men maakt er kleding van en schoenen. Er worden zelfs workshops hierover gegeven.

Zo is er ook een schoolklasje te zien uit vroeger tijden met leerlingen in de schoolbanken en een meester voor de klas, een grutterswinkeltje, huiskamers etc.

Geen idee dat het museum zo groot en veelomvattend was. Door Corona hadden we het geluk, dat we met 2 gidsen gingen. De onze vertelde ons alles over het leven zoals het vroeger werd geleefd en de klederdracht door de jaren heen. Zelf droeg ze ook klederdracht, maar het dragen daarvan door deze mevrouw, is nu beperkt tot het museum en de Spakenburgse feestdagen.

De klederdracht-tentoonstelling komt deels uit het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen en is hier tijdelijk. Daarna gaat deze tentoonstelling naar andere musea.

Na afloop was er natuurlijk een heerlijk kopje koffie of thee met iets lekkers.

Zo sloten we deze gezellige, maar ook leerzame middag af, waar we echt van hebben genoten!