verslag gemeenteavond 28 nov. 2019

Na het zelfgekozen vertrek van ds. Marnix van der Sijs is onder de gemeenteleden onrust en teleurstelling ontstaan. Zoals op de START-zondag is toegezegd zijn alle gemeenteleden per brief uitgenodigd voor de gemeenteavond op 28 november. De kerkenraad heeft na beraad met de Classis ervoor gekozen de hulp van een ‘interim-predikant’ in te roepen, opgeleid door de PKN voor conflict-/ crisisbeheersing.
Ds. Cees Hendriks
presenteerde zich op de gemeenteavond en verklaarde zijn opdracht. De ontstane situatie is ingewikkeld en wat kunnen we ervan leren, te beginnen met zelfreflectie.
Hij gaat de kerkenraad ondersteunen en adviseren over ‘hoe nu verder’ en een toekomstplan maken. Hoe zijn we kerk en hoe gemeente, welke ontwikkelingen zijn er? Thans zijn er alleen verliezers; wat kunnen we ander doen om een dergelijke situatie te voorkomen.Aan beroepingswerk zijn we nog niet toe; wát zou er dan anders moeten gaan dan de vorige drie keer.
Op de vele vragen over ‘wat is er nou gebeurd’ kon niet diep ingegaan worden, dit om personen niet te beschadigen. Het is niet één oorzaak, meer een opeenstapeling van uiteenlopende verwachtingen. Eerdere pogingen met professionele mediation hebben de kerkenraad ook niet verder geholpen. Er werden verschillende toekomstverwachtingen uitgesproken; over hoe betrek je jongeren (jonge gezinnen) meer bij de gemeente/eredienst, aandacht voor samenhang geloof & samenleving, hoe het kringwerk te bevorderen, werken aan relatie met dorp / regio. We moeten met meerderen de schouders eronder zetten, samen met ds. Hendriks (te bereiken via tel. 06-5574 6410 en mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).
Er was ook aandacht voor het werk van ambtsdragers en vrijwilligers; die zijn ook hard nodig naast een bindende voorganger. De kerkenraad heeft dringend behoefte aan uitbreiding met ambtsdragers. Aan begin en einde van deze bijeenkomst hebben we onder leiding van Ds. Hendriks ook gebeden en samen gezongen.

Henk Oort, scriba