Door verder te klikken op onze website, accepteert u cookies en vergelijkbare technieken. Hiermee verzamelen we persoonsgegevens en volgen wij uw internetgedrag. Klik op de knop meer informatie voor onze privacy statement.

 
 
 
 

vraag en antwoord oktober 2018

Waar gaat het kleine deurtje achter de koffietafel in de voorhof naar toe?

Als Harry me er niet op had gewezen, had ik ‘m over het hoofd gezien. Zelfs in al die jaren dat ik in de Dorpskerk kom, heb ik het deurtje achter de koffietafel nooit opgemerkt. Zeg eens eerlijk: U wel?

Als u de folder “Geschiedenis van de Dorpskerk in Blaricum” heeft gelezen (*) zult u raden dat het deurtje één van twee oude ingangen is, die stamt uit de tijd na de grote brand van 1696. Twee, ja: tot begin 20e eeuw was er een gescheiden ingang voor mannen en vrouwen, eentje links en eentje rechts van de toren. (Rara waar die andere oude deur is verstopt?)

De folder meldt, dat de deurtjes zijn dichtgemetseld toen de huidige, gezamenlijke entree is gemaakt in de toren. Ik vrees dat het antwoord op bovenstaande vraag dus zal zijn: “nergens”. Maar ik zou het toch best even willen controleren, wie weet wat voor spannende geheimen er achter verstopt zijn! Heeft iemand misschien de sleutel?

 (*) zie ook de website onder het kopje “onze Dorpskerk”/”Onze geschiedenis”.