Vorige keer hebben we voor het eerst met het boekje “Zodat het je goed gaat – 10 geboden voor nu” van Karel Eykman gewerkt. Het eerste gebod (Ik ben de Heer, jullie God) ging over het Godsbeeld door de tijden heen. Blijkbaar is de manier waarop we over God denken ‘trendgevoelig’. Was God lange tijd de strenge, straffende Allesziener en Alleskunner, tegenwoordig durven we de discussie aan of God een man of vrouw is (maar we blijven Hem voorlopig nog wel Hem noemenJ), en dichten we Hem een veel zachtaardigere vaderrol toe. Ook de vraag of Hij in de Hemel zetelt, of eerder diep in ons eigen binnenste woont, is het gevolg van veranderende ideeën over ons Godsbeeld en het geloof. Antwoord op al onze vragen geeft het boekje van Karel Eykman niet – maar wel aanleiding tot interessante discussies.

In november komt het tweede gebod (Maak geen beeld van een mens of een dier) aan de beurt. Het onderwerp lijkt stoffig en over de houdbaarheidsdatum. Toch hebben we ook in onze tijd te maken met ‘afgoden’, die we bewonderen en vereren. En soms is een waarschuwing voor de gevolgen daarvan echt niet overbodig! Want wat doet die ‘verafgoding’ met onszelf? Wat doet het met ons zelfbeeld? Worden we ontevreden over ons uiterlijk als we al die prachtige sterren op TV zien? Willen wij ook zo populair worden als sommige vloggers, die alles uit de kast trekken voor media-aandacht? Misschien moeten we dat tweede gebod nog maar niet helemaal aan de kant schuiven!

Het thema van de afgelopen bijeenkomst was “verwachting”. Met de zomervakantie voor de deur heb je vast heel wat verwachtingen: dat je overgaat, dat we een heerlijke zonnige zomer tegemoet gaan, dat je lekker op reis gaat en dat je elke dag gaat uitslapen. Maar misschien ook wel dat je je vrienden gaat missen, dat je blijft zitten of dat je als enige in het dorp niet op vakantie gaat. Verwachtingen hebben te maken met je ervaringen; je weet ongeveer wat er gaat komen, omdat je het al eens eerder hebt meegemaakt of gezien.

Zo hebben christenen ook grote verwachtingen van God en van Jezus. Want de Bijbel laat zien, welke ervaringen anderen met hen hebben gehad. Wij weten daardoor van Gods trouw en Jezus’ oneindige liefde. Wat verwacht jij van hen? 

 

Waar en hoe?

Ben je middelbare scholier en lid van de Dorpskerk of van een andere kerk ?

Er zijn gezellige avonden voor jongeren in Pand Achterom. De jongeren worden per mail op de hoogte gebracht. 

Voor contact met de 12+-commissie v/d Dorpskerk, sms of mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en je krijgt bericht terug.