Wat betekent ‘Pinksteren’?

Pinksteren is afgeleid van het Griekse woord ‘Pentekostè’ en betekent 50. Reken maar na: Pinksteren is precies 50 dagen na…Pasen.

Wat vieren we eigenlijk met Pinksteren?

Na de dood, opstanding en hemelvaart van Jezus blijven zijn leerlingen alleen achter. Ze hebben geen idee wat ze nu moeten doen, wat de bedoeling is geweest van de lessen die Jezus hen heeft gegeven. Jezus heeft beloofd dat er hulp komt; Met Pinksteren stuurt God de Heilige Geest (als vlammen van vuur), waardoor de leerlingen niet alleen vreemde talen spreken, maar ook begrijpen wat ze moeten doen! Daardoor is het Woord van God over de wereld verspreid. Dat vieren we met Pinksteren.

Dauwtrappen op Hemelvaartsdag

40 dagen na zijn Opstanding ging Jezus naar de hemel. Welke voorstelling maak je daarbij? Zo pats boem op een wolk dwars door de dampkring?

In elk geval was het indrukwekkend.
Om de frisheid van de natuur te ervaren gaan we (met jong en oud) op Hemelvaartsdag DAUWTRAPPEN!

Het plan is om bij de Dorpskerk te vertrekken om 7 uur. Dus de avond ervoor met de kippen op stok en de volgende ochtend er met de vogeltjes weer uit!  Anneke van ’t Hull zet een mooie wandeling uit en na anderhalf uur zorgt Mariëtte de Fouw voor een lekker ontbijt. Opgeven graag vóór 8 mei bij Anne-Marie de Fouw, telnr. 06-21230727. Trek goede wandelschoenen aan!

Hierbij alle gegevens over deze lentefotowedstrijd.

 

Vanaf 18 februari tellen we dit jaar de dagen tot het Paasfeest: zonder de zondagen zijn dat precies 40 dagen* (zie WEETJE hieronder). In die periode (heel passend de “40-dagen tijd” genoemd) bereiden we ons voor op Pasen. Wat moet je daar voor doen?
Wat doe je normaalgesproken als er een feestje op komst is? De datum in je agenda zetten; nieuwe feestkleding kopen; je huis versieren en iets extra lekkers koken of bakken? Dat doen veel mensen voor het Paasfeest allemaal ook.


Maar wat we vooral doen in de 40-dagen tijd is NADENKEN. Nadenken over Jezus, over zijn leven, over de dingen die Hij ons in zijn leven heeft willen leren en ook welke betekenis zijn dood voor ons heeft. Ook nu nog, na bijna 2000 jaar! Dat is zó veel, en vaak zó moeilijk, dat je daar best eens 40 dagen van het jaar voor uit mag trekken , om daar eens extra goed over na te denken. En er over te praten natuurlijk; thuis en op school en in de (kinder-)kerk. En ná die 40 dagen zien we hopelijk heel veel reden om een mooi Paasfeest te vieren!

Op 17 december vierden we in de Dorps-kerk het jaarlijkse FamilieKerstFeest. De kerk zat vol met mensen die alvast een voorproefje op Kerst wilden ervaren en de kinderen van de Kerstmusical kwamen aanmoedigen. Dat diezelfde kinderen ook nog eens in het kerstkoor zongen was een extra bonus. Er werd samen gezongen, of in wisselzang met het koor, en tijdens Kling-Klokje Kling en Midden in de Winternacht mochten alle kinderen mee rinkelen met belletjes. Dat was een prachtige herrie, die vast tot ver in de hemel te horen was! Heel veel kinderen van Kinderkerk en Jeugdkerk 12+ hebben meegewerkt om er een onvergetelijk feest van te maken. Mooi werk, jongens, bedankt!

 Mieke Bleys

ps. voor een sfeerimpressie, klik hierop

Al vóór de herfstvakantie zijn we weer begonnen met repeteren voor het leukste en gezelligste FamilieKerstFeest van Blaricum. De deelnemers, allemaal kinderen uit Blaricum en omgeving, treden zowel op in het  Kinderkoor, als in de mini-musical SuperKerst! Er valt voor hen dus heel wat in te studeren en te oefenen. Gelukkig heeft Margreet Veerman veel ervaring met kinderkoren en het ‘toneelteam’ van Eveline, Chantal en Mieke zorgt voor dramalessen en decor. Enkele enthousiaste jongeren gaan bij de uitvoering helpen met o.a. techniek (licht en geluid) en schminken. Mooi om zo lekker samen te werken. Past helemaal bij de Kerstgedachte! innocent

Graag tot zondag 17 december, 16.30 uur in de Dorpskerk!

De repetities zijn op vrijdagmiddag 17-18 uur in de consistorie van de Dorpskerk (zij-ingang aan de Torenlaan). In de herfstvakantie is er geen repetitie.

Generale repetitie van 15 december

Uitvoeringsdatum 17 december (in de late middag).
De musical is een onderdeel van het superleuke en sfeervolle FamilieKerstFeest in de Dorpskerk, gratis toegankelijk voor heel Blaricum en omgeving!

Als je als jongere van NU de bijbel leest, vind je het waarschijnlijk een ouderwets boek met moeilijke taal en onzinnige verhalen. Dat geldt al voor boeken uit de vorige eeuw, van de tijd dat de mobiele telefoon nog niet eens bestond- en dus zéker voor een boek dat een paar duizend jaar oud is! Dominees proberen in hun preek vaak een verband te leggen tussen TOEN en NU, zodat de Bijbel ook een modern mens aanspreekt. En weet je wat gek is? Het kan! De eeuwenoude verhalen laten zich vertalen naar deze tijd. De problemen die er in de tijd van Jezus waren, zijn er nog steeds. Onze nukken, onze verlangens, verdriet en geluk – ze veranderen nauwelijks door alle eeuwen heen. Onderdrukking van bevolkingsgroepen, vluchtelingen, rijkdom en macht, hebzucht en jaloezie: ze zijn van alle tijden. Evenals de helden die zich inzetten voor hun medemens en voor de wereld.

Vanaf oktober gaan we bij Jeugdkerk12+ aan de slag met het boekje “Zodat het je goed gaat – 10 geboden voor nu” van Karel Eykman. Je zult zien, dat de tien geboden die Mozes ooit opschreef eigenlijk het begin van een sociaal stelsel waren, waardoor verschillende volken naast en met elkaar in vrede konden leven. Daar kan de wereld nu ook nog wel wat van leren! En jij? Wat kan jij ermee? Dat hoor je in de 12+!

SuperKerst is een korte, eigentijdse kerstmusical met vrolijke liedjes en veel humor. Het verhaal speelt in een supermarkt, die in de kerstperiode een spaaractie houdt voor “actiefiguren” uit de kerststal. Vlak voor kerst komt een kind erachter, dat er één figuurtje mist: het kindje Jezus.

Er zijn in elk geval 13 toneelrollen te verdelen, geschikt voor jonger en wat ouder. De acteurs zingen ook, soms solo en anders samen met het koor.

Voor kinderen die niet (zo goed) kunnen zingen, zoeken we een passende rol.

Op vrijdag 6 oktober wordt er om 17 uur in de Dorpskerk meer informatie en een voorproefje gegeven van de musical. Kinderen vanaf 7 jaar kunnen zich na afloop aanmelden voor toneel en/of zang.

Degene die graag een toneelrol willen, mogen op 13 oktober om 17 uur op de 1e repetitie middels een auditie laten zien wat ze kunnen. Koorleden zonder toneelrol hoeven geen auditie te doen.

De repetities zijn op vrijdagmiddag 17-18 uur in de consistorie van de Dorpskerk (zij-ingang aan de Torenlaan). In de herfstvakantie is er geen repetitie.

Belangrijk voor deelnemers is, dat zij op de generale repetitie van 15 december en de uitvoeringsdatum 17 december (in de late middag) aanwezig kunnen zijn.

 De musical is op 17 december onderdeel van het superleuke en sfeervolle FamilieKerstFeest in de Dorpskerk, gratis toegankelijk voor heel Blaricum en omgeving!

 Nog vragen?

Stuur dan een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t.a.v. Mieke Bleys

 

 

Het wordt de hoogste tijd, dat we het jeugdwerk van de Dorpskerk op social media gaan zetten: we willen immers graag zoveel mogelijk jeugd (en ook de ouders) bereiken en laten weten welke mooie dingen we in de Dorpskerk doen!

WIE (jongeren/ouders?) WIL ONS DAARBIJ HELPEN?

Aanmelden kan op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via 06-50449091 (jeugdouderling Mieke Bleys)

foto van 1oktober 2017

(foto van 1 oktober 2017)     

Misschien heb je hem al gezien tijdens de Dienst voor Jong en Oud op 4 december 2016, want toen was het de eerste ‘werkdag’ voor onze nieuwe predikant,
dominee Van der Sijs. En anders kom je hem vast later deze maand nog tegen- bijvoorbeeld op het FamilieKerstFeest op 18 december, of op Kerstmorgen.
Hij wil graag kennismaken met alle mensen in de Dorpskerk, en natuurlijk ook met de kinderen en jullie ouders. Wel zo fijn als we elkaar bij de naam kennen!