Na meer dan een jaar stopt Ron Flens als koster van de Dorpskerk Blaricum omdat hij gevraagd is als directeur van een nieuw te starten coaching centrum voor jongeren in Europa.
De laatste maanden was hij al actief met alle voorbereidingen maar vanaf september zal dit fulltime zijn en derhalve niet meer te combineren met de koster activiteiten.  Wij wensen Ron veel succes toe in zijn nieuwe functie! 

Met vriendelijke groet,
Namens het College van Kerkrentmeesters

Frits Baan

Op zaterdag 23 juni a.s. gaan we met onze (pastorale) Contactpersonen een gezellige fietstocht door ‟t Gooi maken, met tussendoor leuke opdrachten, een koffiemoment en gezamenlijke lunch op een prachtlocatie. 

Wilt u ook graag contactpersoon worden? Er is altijd ruimte voor extra vrijwilligers – en u wordt onderdeel van een gezellige groep mensen met een warm hart voor hun medemens. Spreek gerust één van de ouderlingen aan, of meld u via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij geven u graag meer informatie over de taak en de mogelijkheden

 

Van 5 t/m 8 juli vindt voor de eerste keer het Blaricum Music Festival plaats.

De editie van 2018, gericht op met name klassieke muziek uitgevoerd door een keur aan internationale bekendheden, bestaat uit negen topconcerten, masterclasses door beroemde pedagogen en de eerste ooit in Nederland gehouden tentoonstelling over de beroemde Italiaanse vioolbouwer Antonio Stradivari, natuurlijk met een groot aantal topstukken uit zijn oeuvre.

De concerten vinden plaats in de Dorpskerk, de masterclasses in Société Wexxs en de tentoonstelling in Kunsthandel Studio 2000. De tuin van Achterom 1 wordt ingericht voor mensen die cateringarrangementen hebben besteld en in Achterom 1 wordt de infobalie en ticketshop gehuisvest. Naast de ingang van de Dorpskerk kunnen rond de concerten losse drankjes en hapjes worden gekocht.

Het openingsconcert “Boordevol romantiek” is op donderdag 5 juli om 20 uur. Cellist Claudio Bohórquez en pianist Péter Nagy laten zich tij-dens dit feestelijk openingsconcert van hun meest romantische kant zien. Heerlijk zwijmelen met Brahms en Schumann. Op zaterdagmiddag 7 juli om 1 uur is er een “Koninklijk kinderconcert”. De kersverse Prinses Christina Concours winnaars Tim de Vries (viool) en Mischa van Tijn (piano) in een wervelend kinderconcert voor klein en groot. De noten vliegen je om de oren!

Het slotconcert “The Sound of Stradivari” volgt op zondagavond 8 juli om 9 uur.Een feestelijk verrassingsconcert opgebouwd rond de klank van meerdere Stradivari violen die tijdens het Blaricum Music Festival 2018 in Kunsthandel Studio 2000 te bewonderen waren. Een unieke kans om – met begeleidende uitleg van internationaal vioolexpert Florian Leonhard – de klank van deze topviolen met elkaar te vergelijken en meer over ze te weten te komen!

Voor de overige concerten een kaartverkoop, ga naar de website van het festival, www.blaricumfestival.com.

Henk Aertsen (met dank aan Hei en Wei)

In de vroege ochtend van 10 mei verzamelden zich 18 moedige wandelaars bij de Dorpskerk om te gaan dauwtrappen. Het was om zeven uur nog behoorlijk koud en het regende een beetje, maar daar trokken de deelnemers zich niets van aan. Goed aangekleed ging de groep onder aanvoering van Anneke op weg. De route ging eerst via het parkje richting de Woensberg naar de Heemtuin. 

Daarna liepen we via een oversteek bij het Huizerhoogt en de Paviljoensweg naar de Tafelbergheide. Langs mooie bospaden bereikten we de heuvel met de bankjes. Vandaar heb je een schitterend uitzicht over de heide. Zelfs bij dit regenachtige weer werden we er stil van. Tijd voor een kort gedicht door Anneke voorgelezen. Daarna ging de route dwars over de hei richting de schaapskooi. Daar las Mieke een passend gedicht over de Herder en zijn schapen. Na de oversteek van de Boissevainweg liepen we via het fietspad richting de Bussummerweg. Deze volgden we helemaal naar beneden tot we weer bij de Dorpskerk uitkwamen. Daar eindigde de wandeling van ruim anderhalf uur. Tijd voor een welverdiend en gezellig ontbijt thuis bij de familie De Fouw. 

Wat was dat voortreffelijk verzorgd door Mariëtte en Aly! Toen iedereen aan tafel zat, zongen we eerst nog enkele liederen en daarna was het genieten van al het heerlijks wat op tafel stond. Dank aan iedereen die heeft meegewerkt bij de voorbereiding en de uitvoering van dit goede en leuke initiatief! En natuurlijk dank aan alle deelnemers! Volgend jaar gaan we vast en zeker weer dauwtrappen op Hemelvaartsdag. 
Anneke van ’t Hull.

Op donderdagmiddag 24 mei j.l. trok een negental gemeenteleden onder aanvoering van Jan van Vembde, naar onze hoofdstad. Het doel was een bezoek aan de Portugese Synagoge aan het Jonas Daniel Meyerplein. Daar het schitterend weer was en de reis voorspoedig was verlopen, was er tijd voor een kop koffie bij de blauwe brug. Wij weten nu dat deze brug zo genoemd wordt vanwege de blauwe lantaarns.

Tegen de klok van 3 uur wandelden we naar de synagoge. Jan had een professionele gids geëngageerd. Deze dame vertelde van de bouwgeschiedenis van de “snoge”. Dit fraaie gebouw stond aanvankelijk buiten de stadswallen. Aan de overzijde van het water, waar thans de Wibautstraat is, lag al een synagoge. Deze synagoge, het huidige Joods Historisch Museum, behoorde aan de zogenaamd Ashkenazische joden. “Onze” Portugese Synagoge behoort aan de groep van de Sefardische joden. De Ashkenazische joden zijn vooral uit Oost Europa afkomstig. De Sefardische joden waren uit het Iberisch schiereiland gevlucht voor de inquisitie en vestigden zich in de 17e eeuw onder andere in Amsterdam. De Sefardische joden waren rijker dan de Ashkezische tak. Het gebouw zelf en het interieur zijn een afspiegeling van de rijkdom. Het complex heeft de Tweede Wereldoorlog goed doorstaan. Dit is te verklaren doordat deze snoge al een Rijksmonument was. Alleen de goudleren bekleding van de banken langs de muren is door de bezetter ontvreemd. De kostbare gewaden en rituele voorwerpen waren verborgen. Deze kunnen thans worden bewonderd in schatkamer van de snoge.

Na het relaas van de gids zijn we naar deze schatkamer gelopen. De gids vertelde ruimhartig over de betekenis van de objecten. Sommige voorwerpen worden tijdens diensten nog gebruikt behalve wanneer het fragiele karakter ervan dit belet. Omdat de synagoge in het centrum van de stad staat, is het aantal deelnemende gelovigen zeer klein. Er is een flink aantal joodse inwoners in Amsterdam, maar de meerderheid woont te ver van deze snoge af. Een gelovige jood mag op sabbat niet ver reizen. Deze wet zorgt dan ook voor een kleine groep actieve gelovigen. Naast de schatkamer hebben we een ritueel bad (mikvah), de wintersynagoge en een vergaderkamer bewonderd en de betekenis van deze onderdelen uitgelegd gekregen. Het was al met al een leerzame en prettige middag. 

Jan van Vembde