In onze vergadering van 13 september hebben we gesproken over Waarderende Gemeenteopbouw. Over wat dat
inhoudt en hoe je daar naar kijkt. Kijk je naar wat er niet is of kijk je naar wat er wel is?

Een (misschien voor de hand liggend) voorbeeld. Stel een gemeente krimpt. Zeg je dan: waarom gaan mensen weg, of vraag je aan de mensen die blijven: wat houdt jullie hier? 

Met andere woorden, begin je bij een probleem of begin je bij het waardevolle dat er is? Dat betekent niet dat je doet alsof problemen niet bestaan, maar dat je nadenkt en samen praat over wat werkt. Over wat we beter kunnen doen? Moeten we meer samenwerken met andere plaatselijke kerken/organisaties? Moeten we sleutelen aan de vorm van onze erediensten? Is een kerkdienst meer dan een preek, de liturgie een geheel, een viering? We hebben met het samen praten hierover een begin gemaakt, erover doorpraten is nodig en dat gaan we ook doen.

Nu Gerrit Imhoff na vele jaren stopt met de coördinatie van de verspreiding Onderweg in onze gemeente (zie artikel elders op deze website), is voortzetting en continuïteit van de verspreiding onderwerp van bespreking. De  Kerkrentmeesters komen op korte termijn met een oplossing.

In het kader van het project Kerk 2025 is het aantal classes in de PKN teruggebracht van 74 tot 11. Blaricum is ingedeeld bij de classis Noord-Holland. Tot classispredikant van deze classis is ds. Peter Verhoeff benoemd. Hij is voor ons geen onbekende, hij gaat met enige regelmaat voor in onze gemeente. Op 7 oktober is ds. Verhoeff in een bijzondere dienst in
Monnikendam aan het ambt verbonden. De voorzitter van de kerkenraad heeft onze gemeente vertegenwoordigd.

Bram Veerman, voorzitter

Heeft u er wel eens over nagedacht wat er allemaal moet gebeuren voor een nieuw nummer van Onderweg bij u in de brievenbus ligt? Vast niet.

Daarom is het goed eens stil te staan bij een van die werkers achter de schermen: Gerrit Imhoff, die al 28 jaar de verspreiding van Onderweg binnen de PGB (en haar voorloper) coördineert. Hij (inmiddels 88 jaar jong) heeft nu de kerkrentmeesters laten weten dat de tijd gekomen is naar een opvolger (m/v) te zoeken. Die zijn daarmee bezig.

In het begin verzorgde Gerrit ook de administratie met de acceptgiro’s; “dat was een heel gedoe,” vertelde hij mij, toen ik bij hem was om over zijn werk voor ons kerkblad te praten, “maar dat hoeft gelukkig niet meer.” Nu haalt hij elke maand de oplage voor de PGB op in Laren op het centrale bezorgadres, verdeelt ze over de vaste bezorgers en brengt de stapel bij hen thuis. Die bezorgers zijn middelbare scholieren die er een zakcentje mee verdienen. “Dat is mijn grootste zorg: dat een van die jongens ermee ophoudt, wat moet je dan? De hele oplage per post versturen is geen optie, veel te duur vooral met dikke nummers.”

Er zijn vijf van die bezorgers, drie in het oude dorp, 1 voor de Bijvanck en sinds kort weer 1 voor Huizen. En dan is er nog een veertigtal exemplaren dat per post gestuurd wordt, naar oud-predikanten en naar leden buiten Blaricum/ Huizen.

Eigenlijk vond Gerrit het helemaal niet nodig dat er over hem een stukje geschreven zou worden. En als het dan toch moet, dan zonder foto. Met dat laatste heb ik na enig heen en weer gepraat ingestemd. Maar dat stukje is er toch gekomen.

Gerrit, bedankt voor je inzet al die jaren.
Henk Aertsen

 

Vorig jaar zijn we ermee begonnen, en dit jaar krijgt het vanwege lovende kritieken een vervolg:

Rondom de Dag van de Mantelzorg bereiden leden van de Kerkenraad een weldadige lunch voor Dorpskerkers, die voor hun hulpbehoevende partner of andere naaste zorgen.
Tijdens de bijeenkomst is er ruim gelegenheid om lotgenoten te spreken en wordt er tevens een kort programma aangeboden, dat past bij de gelegenheid.

De lunch vindt plaats op vrijdag 9 november a.s. van 12.00-14.00 uur.
Kandidaten worden persoonlijk uitgenodigd, maar het kan helaas zijn dat mantelzorgers niet of nauwelijks bij ons in beeld zijn – juist omdat ze vaak aan huis gebonden zijn.

Daarom deze oproep: bent u zelf mantelzorger, of kent u een betrokkene bij de Dorpskerk met een dergelijke taak, dan ontvangen wij graag naam en telefoonnummer, zodat wij zoveel mogelijk mensen kunnen uitnodigen om hen in de bloemen en in het zonnetje te zetten!
(zo nodig en mogelijk zoeken we naar een oplossing als u moeilijk van huis kunt; laat het ons weten).

Namens de Kerkenraad, Mieke Bleys (ouderling)

Waar gaat het kleine deurtje achter de koffietafel in de voorhof naar toe?

Als Harry me er niet op had gewezen, had ik ‘m over het hoofd gezien. Zelfs in al die jaren dat ik in de Dorpskerk kom, heb ik het deurtje achter de koffietafel nooit opgemerkt. Zeg eens eerlijk: U wel?

Als u de folder “Geschiedenis van de Dorpskerk in Blaricum” heeft gelezen (*) zult u raden dat het deurtje één van twee oude ingangen is, die stamt uit de tijd na de grote brand van 1696. Twee, ja: tot begin 20e eeuw was er een gescheiden ingang voor mannen en vrouwen, eentje links en eentje rechts van de toren. (Rara waar die andere oude deur is verstopt?)

De folder meldt, dat de deurtjes zijn dichtgemetseld toen de huidige, gezamenlijke entree is gemaakt in de toren. Ik vrees dat het antwoord op bovenstaande vraag dus zal zijn: “nergens”. Maar ik zou het toch best even willen controleren, wie weet wat voor spannende geheimen er achter verstopt zijn! Heeft iemand misschien de sleutel?

 (*) zie ook de website onder het kopje “onze Dorpskerk”/”Onze geschiedenis”.

Na in het voorjaar een bezoek te hebben gebracht aan de Portugese Synagoge in Amsterdam is een wandeling door de voormalige Joodse wijk aldaar een logische volgende stap.
Aan de hand van een routebeschrijving zal Jan van Vembde u door de straten en over de pleinen leiden en vertellen over de vroegere bewoners en hun geschiedenis.

De route start bij het Waaggebouw op de Nieuwmarkt en is ongeveer 4 km lang. Met uitleg en lopen zal de wandeling zo’n 2 à 3 uur in beslag nemen met onderweg ergens een pauze voor een consumptie. Zo mogelijk brengen we ook een bezoek aan de diamantslijperij van Gassan.

Datum: zaterdag 27 oktober, vertrek vanaf de Dorpskerk om 13 uur.
Het voorstel is om te gaan carpoolen of met het Openbaar Vervoer te reizen.
Bus 320 brengt ons naar het Amstelstation en dan verder met de Metro naar de Nieuwmarkt.
Aanmelden bij Jan van Vembde, tel 035-525 4819 en Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

ps. Zie ook het krantenartikel uit 2008 waarin deze wandeling is gemaakt.